fbpx

Είδαμε τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Σπείρα Σπείρα στη Σφίγγα – Φωτογραφίες

Τα τελευταία χρόνια, όταν βρίσκομαι σε μια μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη, έχω την αίσθηση ότι είμαι μέρος μιας μυστικής συμφωνίας, σαν αυτές που συντελούνται ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά έχουν αγαπήσει βαθιά, και ίσως και να έχουν αγαπηθεί βαθιά, κάτω από συγκεκριμένους ήχους και μελωδίες, που εισέρχονται σ’ ένα μυσταγωγικό, θέαμα όπου η σωτηρία της ψυχής έχει τον πρώτο λόγο.

  • Κείμενο Κάτια Σωτηρίου
  • Φωτογραφίες Ελπίδα Μουμουλίδου

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα χαρίζουν απλόχερα μέσα απ’ τις ερμηνείες τους μυστικά και ιστορίες. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η παράσταση έφτασε τον αριθμό 99 ( τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές). Τόσο ο ίδιος όσο και η Σπείρα Σπείρα έχουν ανοίξει μια μουσική συνομιλία, πάνω στη σκηνή, έναν καλλιτεχνικό διάλογο με το κοινό τους, με πνεύμα ελεύθερο κι ανυπότακτο, που διψά να πει τα όσα τους πνίγουν, τις δικές τους αλήθειες, μέσα απ’ το τραγούδι. Για αυτό το λόγο η Σφίγγα έγινε στέκι, και οι παραστάσεις του Σταμάτη μας βρήκαν όλους σαν έτοιμους από καιρό..

Η μαγεία στη μουσική δεν συντελείται όταν γεννιέται ένα τραγούδι, μια μελωδία ή ένας στίχος, αλλά όταν συνακροάται. Τότε μόνο ολοκληρώνεται η καλλιτεχνική εμπειρία. Κι αυτό ίσως είναι η ειδοποιός διαφορά των παραστάσεων του Κραουνάκη, που σε φέρνει αντιμέτωπο με το νεότερο εαυτό σου, αλλά και με την ευτυχία του να έχεις μεγαλώσει και να βρίσκεσαι ακόμα εκεί, να ακούς αυτές τις μουσικές που σε συντρόφευαν πάντα.  Η μουσική του Κραουνάκη προσφέρει κάτι που όλο και πιο δύσκολα βρίσκει κανείς στις μέρες μας:  τη συνέχεια και την ενότητα. Το να γίνεται κανείς κοινωνός της ουσίας της μουσικής που δεν έχει φυσικό όριο, είναι μία μαγική εμπειρία που ενώνει τη φυσική ροή του χρόνου με τις πιο σύνθετες ανάγκες του σύγχρονου ακροατή.

Λίγο μετά τις 8.30μμ κάνει την εμφάνιση της η Σπείρα Σπείρα. Με το τραγούδι που δίνει το μότο των παραστάσεων – Να μην υπάρχει κανένας χωρίς ζευγάρι – αλλά και τον τόνο της βραδιάς.. και ύστερα μια μουσική αναδρομή σε όσα αγαπάμε.. Οι Μοίρες από τον υπέροχο Χρήστο Γεροντίδη, το Πώς είναι το όνομα σου από τον ευαίσθητο Σάκη Καραθανάση, το Σίδερο από τον συγκινητικό Κώστα Μπουγιώτη, η παιχνιδιάρικη Μαλάμω από τον εύπλαστο Γιώργο Στιβανάκη. Οι τέσσερεις τους, εκτός από τις υπέροχες φωνές τους, έχουν φέρει μια νέα ποιότητα στην Αθηναϊκή νύχτα… μια εσωτερικότητα και ευαισθησία ταυτόχρονα με μια απελευθερωτική χαλαρότητα σπάνια για τόσο νέα, αλλά τόσο ταλαντούχα παιδιά. Ο Κραουνάκης εύλογα και εύστοχα τους έδωσε χώρο, να δημιουργήσουν, να σχεδιάσουν, να ερμηνεύσουν, να συγκινήσουν. Και όταν εμφανίζεται εκείνος, η σκηνή αποκτά μια εκρηκτική ενέργεια, γεμίζει από τη διονυσιακή αφθονία του.

Όμως, όσο κι αν ο τραγουδοποιός Σταμάτης σε κερδίζει όταν ακουμπάς το στίχο του και το μουσικό του κομμάτι- τις ενορχηστρώσεις του – άλλο τόσο σε κερδίζει με τη σχέση του με την ομάδα των μουσικών του. Είναι σαν να βλέπεις μπροστά σου το «εργαστήριο των προβών», όπου έχει ανταλλαχθεί γνώση και ενέργεια, και με την ικανότητά του να «κεντάει» και να εμπλουτίζει τον ήχο του μ’ έναν τρόπο που κάνει κάθε λάιβ του ξεχωριστό.

Το μαγικό πλέξιμο των πλήκτρων του Δημήτρη Ανδρεάδη, με το ακορντεόν του Αλέξανδρου Καμπουράκη, το πιάνο του Βασίλη Ντρουμπoγιάννη, που αγκαλιάζεται με τους ήχους από το μπουζούκι του Βάιου Πράπα και το δυναμικό τσέλο του Γιώργου Ταμιωλάκη δημιουργούν την αναγκαία μελωδική βάση για όσα δημιουργικά και πληρωτικά συμβαίνουν επί σκηνής. Η σωτηρία της ψυχής, η κουπαστή, Τα πιο ωραία λαϊκά, το Ανθρώπων έργα, το Αυτή η Νύχτα μένει, το Τρίτο Στεφάνι, αλλά και λαϊκά τραγούδια όπως το Είμ’αητός χωρίς φτερά, το Ένα βράδυ που βρεχε, οι Νταλίκες… είναι όλα εκεί.

Η μουσική παράσταση που έφτιαξαν ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα είναι το τέλειο αντικαταθλιπτικό για τις ψυχές που έμειναν κλεισμένες στη δική τους μοναξιά, αλλά και μια σύμβαση χαράς για εκείνες τις ψυχές που βρήκαν το άλλο τους μισό. Μέσα απ’ τα τραγούδια της παρέας αυτής  απελευθερώνεσαι, εκτονώνεσαι σ’ ένα ιδιόρρυθμο λυτρωμό από όσα σε ζορίζουν! Αυτή τη μαγεία χαρίζει απλόχερα ο Σταμάτης και η Σπείρα Σπείρα στις εμφανίσεις τους. Ενώνουν τους ανθρώπους και τους φέρνουν λίγο πιο κοντά στον εαυτό τους. Κάθε τους τραγούδι και μια ιστορία, που τη μοιράζονται ολόψυχα μαζί σου, μέσα σ’ ένα κλίμα παρεΐστικης διάθεσης! Τραγουδούν για παλιές αγάπες, όνειρα, ευτράπελα και παράπονα της καθημερινότητας που καλούμαστε να ζήσουμε για σκοπούς επιβίωσης, για ανεκπλήρωτους, αλλά και εκπληρωμένους έρωτες, που πάντα αφήνουν πίσω μια πίκρα… για ιστορίες δηλαδή καθημερινής ανάγκης και χρήσης! Είναι λες κι έχει τη δύναμη να απορροφά καθετί το άσχημο, να το εξορκίζει και να επιστρέφει πίσω ως χαρά, ως ξεγνοιασιά.. με λίγα λόγια να γεμίζει με το φως του καλοκαιριού τις ψυχές που κρύβονται στα σκοτάδια.

Εξάλλου το ίδιο το πρόγραμμα κλείνει με έναν εξορκισμό.. με ένα ΑΓΚΖ, συνοδευόμενο από την απειλητική και συνάμα παιχνιδιάρικη κίνηση της γάτας. Μια φράση δίχως… νόημα …. που ενώνει κοινό και καλλιτέχνες σε έναν εξαγνισμό, που φέρει ακριβώς αυτή τη δύναμη μια μα με σκοπό τον εξορκισμό, την απαλλαγή από καθετί που βαραίνει τη ψυχή.

Φεύγεις από τη φιλόξενη Σφίγγα, μ’ ένα αίσθημα αδιαφορίας για τα όσα αγρίμια και ερείπια αφήνεις πίσω! Ταξιδεύεις μέσα απ’ τα τραγούδια του, αφήνεσαι.. χάνεσαι.. υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω, που μέσα στο αλαλούμ που ζούμε, ψάχνει να βρει μια αυθεντική φλέβα, κάτι που μπορεί να τον παρηγορήσει, να τον δέσει καλύτερα με το παρελθόν του να τον «ησυχάσει» ψυχικά – ανάγκες που πάνε πολύ πέρα από τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις…  οι 100 παραστάσεις του Σταμάτη – and counting – είναι ακριβώς αυτό.

Η ομάδα που άλλαξε τη νύχτα :

 

Δημήτρης Ανδρεάδης: πλήκτρα

Χρήστος Γεροντίδης: φωνή, καχόνε

Αλέξανδρος Καμπουράκης: ακορντεόν

Σάκης Καραθανάσης: φωνή, κιθαρόνι, καχόνε

Σταμάτης Κραουνάκης: φωνή, πιάνο

Κώστας Μπουγιώτης: φωνή, καχόνε

Βασίλης Ντρουμπoγιάννης: πιάνο

Βάιος Πράπας: φωνή, κιθάρες, μπουζούκι

Γιώργος Στιβανάκης: φωνή, μαράκες, ντέφι

Γιώργος Ταμιωλάκης – τσέλο

Ενορχηστρώσεις η ομάδα μουσικών

Κοστούμια: Θοδωρής Καραγκούνης, LA Pro atelier 

Υπεύθυνη Προβολής + δημοσιότητας: Δέσποινα Κραουνάκη

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

Ώρα έναρξης: 20.00

Είσοδος στο μπαρ: 13€ με κρασί ή μπύρα

Τραπέζι: 60€ φιάλη κρασί ανά δυο άτομα

και 120€ η φιάλη ποτό ανά τέσσερα άτομα

Υπεύθυνος επικοινωνίας για τη Σφίγγα: Αλέξανδρος Καραμαλίκης
akaramalikis@gmail.com – 6946492740

Πρόσβαση
Ηλεκτρικός: Ομόνοια

Μετρό: Πανεπιστήμιο και Ομόνοια

Λεωφορεία:

Ακαδημίας και Ιπποκράτους 022, 060, 100
Ακαδημίας 054, 203, 204, 220, 221, 224, 235, 608, 622, 732, 815, 025, 026, 027, 230
Ακαδημίας και Σίνα Α5
Ζωοδόχου Πηγής 022, 054, 060, 060, 100, 224, 608, 622, 732
Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας 230, 813, 815

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr