fbpx

Συνέντευξη με την Κατερίνα Κλήμη

Κατερίνα Κλήμη: «Το θέατρο τρέφει την ψυχή με ελπίδα και ταξιδεύει το μυαλό και το κορμί μέσα από το παρελθόν σε ένα παρόν με όνειρο και ένα μέλλον με προσδοκίες.»

katerina klimi
Κατερίνα Κλήμη: Το θέατρο τρέφει την ψυχή με ελπίδα

mytheatro.GR: Αποκλειστική συνέντευξη με την κ Κατερίνα Κλήμη. Τη συναντήσαμε στο φουαγιέ του θεάτρου μια Τετάρτη απόγευμα, λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση, και τη ρωτήσαμε κάποια πράγματα σχετικά με αυτήν.

Η Κατερίνα Κλήμη είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηναϊκή Σκηνή. Στο θέατρο έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις ΖΩΡΖ ΝΤΑΝΤΕΝ του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Τ. Μανωλόπουλου, ΠΟΤΕ ΠΙΑ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ζαχαρέα και 8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΕΣΕΝΑ σε σκηνοθεσία Έφης Μεράβογλου. Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει στην ταινία μικρού μήκους MIND THE GAP σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαδημητρίου. Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει στη σειρά ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ. Η παράσταση PIZZA MERCEDES που παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο θέατρο STUDIO Κυψέλης (Κυψέλης και Σπετσοπούλας 9, Κυψέλη, τηλ 210-88.19.571 ), είναι το πρώτο της θεατρικό έργο.

mytheatro..GR: Το PIZZA MERCEDES είναι το πρώτο σας θεατρικό έργο. Τι σας ώθησε στη συγγραφή του;

Κατερίνα Κλήμη: Ένα στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου και την φαντασία μου μετά από μια συζήτηση που έκανα γύρω από το θέατρο και την έλλειψη πλέον καλών έργων και σεναρίων. Για μένα ήταν μια πρόκληση η ιδέα να αποτυπώσω στο χαρτί σκέψεις και ατάκες που μπορούν να συνθέσουν ένα έργο και μάλιστα κωμωδία. Ακόμα και τώρα που ήδη παίζεται ένα μήνα στο θέατρο, δεν μπορώ να το πιστέψω ότι συνέβαλα εγώ σε αυτή τη δημιουργία…

mytheatro..GR: Στην παράσταση συμμετέχετε και ως ηθοποιός. Πιστεύετε πως οι δύο αυτές ιδιότητες συγκρούονται ή αλληλοσυμπληρώνονται;

Κατερίνα Κλήμη: Και βέβαια αλληλοσυμπληρώνονται. Ο δημιουργός καλείται πάνω στη σκηνή να δώσει σάρκα και οστά στο δημιούργημά του. Από τη μια ιδιότητα θα περάσει στην άλλη με τις ίδιες δυσκολίες που συνάντησε στο ζύμωμα του έργου, αλλά και με το ίδιο όνειρο και μεράκιθα ταξιδέψει μέσα από το ρόλο του σαν ηθοποιός.

mytheatro..GR: Τι ήταν για σας η κινητήριος δύναμη ώστε να μπείτε στο δύσκολο χώρο του θεάτρου;

«Pizza Mercedes» στο θέατρο STUDIO Κυψέλης της Κατερίνας Κλήμη

Κατερίνα Κλήμη: Το όνειρο που είχα παιδιόθεν… Από πολύ μικρή υποδυόμουν μπροστά στον καθρέφτη άπειρες διαφορετικές ζωές, ρόλους μαγικούς που φάνταζαν στα παιδικά μου μάτια

εξωπραγματικοί. Ζούσα το παραμύθι μου με χαμόγελο και χαρά, τα βασικά συστατικά που έχειανάγκη κάθε παιδί. Έτσι πήρα τη μεγάλη απόφαση να μπω σε Δραματική Σχολή ενάμιση χρόνο μετά τη γέννηση του γιου μου. Ο γιος μου με έκανε να ξεπεράσω τις όποιες ανασφάλειες και ντροπές που είχα σαν άνθρωπος για το παιδικό μου όνειρο, και να ξεκινήσω το δύσκολο καιμοναχικό δρόμο του θεάτρου απόλυτα συνειδητοποιημένη για τα εμπόδια που θα συναντούσα. Ήξερα πολύ καλά ότι μόνο ροζ δε θα ήταν τα συννεφάκια του θεατρικού ουρανού

mytheatro..GR: Ποια είναι η γνώμη σας για το τηλεοπτικό κατεστημένο;

Κατερίνα Κλήμη: Ακριβώς όπως μου θέτετε την ερώτηση. Κατεστημένο με αδιαπέραστα στεγανά για πολλούς ηθοποιούς. Τα δεδομένα είναι Α ή Β και οι ηθοποιοί που απολαμβάνουν τα αγαθά αυτού του χώρου είναι συνεχώς οι Α ή οι Β. Οι ευκαιρίες που δίνονται σε νέους, αλλά ακόμη και σε παλιούς ηθοποιούς που δεν ανήκουν σε αυτό το τηλεοπτικό κατεστημένο με τον χ ή ψ τρόπο, είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Η τηλεόραση, για πολλούς καλλιτέχνες, παραμένει ένα όνειρο θερινής νυκτός.

mytheatro..GR: Τι πιστεύετε πως μπορεί να προσφέρει η Τέχνη γενικότερα και το θέατρο ειδικότερα στον απογοητευμένο και απελπισμένο σημερινό ‘Έλληνα πολίτη;

Κατερίνα Κλήμη: Ο Έλληνας πολίτης, από μικρό παιδί που τον θυμάμαι, πάντα ήταν απογοητευμένος και απελπισμένος για κάτι, άρα πάντα είχε -και έχει- ανάγκη από ο,τιδήποτε μπορεί να του προσφέρει διαφυγή από τα προβλήματά του και την καθημερινότητά του. Η Τέχνη υπάρχεικαι εξελίσσεται μέσα από αυτές τις ανάγκες των ανθρώπων και εκδηλώνεται εκφράζοντάς τες. Το θέατρο τρέφει την ψυχή με ελπίδα και ταξιδεύει το μυαλό και το κορμί μέσα από το παρελθόν σε ένα παρόν με όνειρο και ένα μέλλον με προσδοκίες.

mytheatro..GR: Ποια είναι η γνώμη σας για τους πολιτιστικούς φορείς στη χώρα μας; Το κράτος πιστεύετε ότι στηρίζει αρκετά τους νέους καλλιτέχνες;

Κατερίνα Κλήμη: Είναι καλό, εκτός από το να υπάρχουν, να λειτουργούν υγιώς και ανιδιοτελώς, με μοναδικό γνώμονα το όφελος και την προάσπιση του ίδιου του πολιτισμού. Όχι, πιστεύω ότι δεν τους στηρίζει, γιατί, αν τους στήριζε, θα ήταν στο προσκήνιο κι όχι στο παρασκήνιο.

mytheatro..GR: Ποια πλεονεκτήματα και ποια μειονεκτήματα έχετε επισημάνει στη θεατρική παιδεία στην Ελλάδα;

Κατερίνα Κλήμη: Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι εξ ορισμού το θέατρο υπάρχει μέσα μας, γιατί εδώ γεννήθηκε, όπως και η μουσική. Έχουμε την τύχη να είμαστε απόγονοι σπουδαίων παγκόσμιων θεατρικών συγγραφέων, όπως Ευριπίδης, Αριστοφάνης, Σοφοκλής, Αισχύλος, που μας άφησαν κληρονομιά έργα που εμπνέουν εδώ και 2500 χρόνια. Το αρνητικό είναι ότι αυτό το σπουδαίο υλικό δεν το εκμεταλλευόμαστε σαν κινητήρια βάση που θα καλλιεργήσει το ήθος της κοινωνίας μας.

mytheatro..GR: Ποιοι δημιουργοί υπήρξαν για σας κινητήριες δυναμικές στην ως τώρα πορεία σας;

Κατερίνα Κλήμη: Οι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς, όπως Καμπανέλης, Σακελλάριος, Ψαθάς, αλλά και ξένοι δημιουργοί, όπως Ίψεν, Λόρκα και Ο’Νηλ.

mytheatro.GR: Ποια θεωρείτε την ιδανική συνεργασία που θα επιδιώκατε;

Κατερίνα Κλήμη: Κάθε συνεργασία για μένα που πρόεκυψε και θα προκύψει στην καλλιτεχνική μου πορεία είναι ιδανική και μοναδική γιατί θα διδαχτώ και από τα θετικά κομμάτια, αλλά πολύ περισσότερο από τα αρνητικά. Ο πνευματικός και ψυχικός οβολός που καταθέτουμε σε κάθε νέο ξεκίνημα μάς χαρίζει κάθε φορά τις απολαύσεις της πολυπόθητης διαδρομής για την Ιθάκη, όπως έλεγε κι ο μεγάλος μας ποιητής, ο Καβάφης.

mytheatro.GR: Πως αντιμετωπίζετε την οικονομική κρίση καθώς μάλιστα το θέατρο δεν προσφέρει ποτέ ικανοποιητικές αποδοχές;

Κατερίνα Κλήμη: Πολύ δύσκολα, όπως όλοι εξ’ άλλου. Δε θα μπορούσα εγώ να αποτελώ εξαίρεση. Το άγχος και η ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι αυξάνεται καθημερινά και πολύ περισσότερο για όσους είναι γονείς, ιδιαίτερα μικρών παιδιών.

mytheatro..GR: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Κατερίνα Κλήμη: Τα σχέδιά μου, είτε αφορούν το παρόν είτε το μέλλον, περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα: το ΘΕΑΤΡΟ. Εύχομαι από Αμυγδαλίτσα Μακρυπόδη, που είμαι τώρα στο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ, να ντυθώ άπειρους άλλους ρόλους που θα με ταξιδέψουν με τη μηχανή τουχρόνου σε όλα εκείνα τα μονοπάτια που τα περπάτησαν υπάρξεις μαγικές, αέναες, σαν τους ήρωες των θεατρικών έργων.

mytheatro..GR: Ποιες στιγμές ή περιστατικά έχουν μείνει στην μνήμη σας από την ως τώρα εμπειρία σας;

Κατερίνα Κλήμη: Πριν δυόμισι χρόνια τέλειωσα τη δραματική σχολή, άρα και η εμπειρία μου στο χώρο αυτό μικρή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποκόμισα αρκετά και σπουδαία υλικά για να βελτιωθώ στην πορεία και να γίνω πιο δυνατή. Κάποια περιστατικά με πλήγωσαν, αλλά και κάποια με έκαναν να νιώθω πολύ τυχερή που μπορώ να ζω το όνειρό μου μέσα από την ανεξάντλητη μαγεία του θεάτρου. Σίγουρα δε θα ξεχάσω ποτέ τις φοβερές πρόβες και τα γέλια που κάναμε με το σκηνοθέτη μας, το Γιώργο Λιβανό. Αν και παίζω δεύτερη φορά στο θέατρο, για μένα είναι η πρώτη μου σημαντική συνεργασία με έναν απίστευτα αξιόλογο και ταλαντούχο σκηνοθέτη που με έκανε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πρόβας να νιώθω ευνοημένη από τη θεά Τύχη. Του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ που πίστεψε σε μένα και το έργο μου, και εύχομαι να ξανασυνεργαστώ μαζί του όχι μια, αλλά πολλές φορές ακόμη.

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr