fbpx

Κέικ – Κριτική

Στο Εθνικό θέατρο

  • Κριτική: Ειρήνη Μάρκου

Μας «γλύκανε» ευχάριστα το νέο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη που έκανε πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη.

keik ethniko

Το έργο

Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης έχει μία από τις πιο μαγικές πένες του νεοελληνικού θεάτρου. Στην προκειμένη βέβαια περίπτωση, η γραφή του –αν και όπως πάντα ξεχωριστή– έρχεται πιο κοντά στον ρεαλισμό, χωρίς αυτό να της στερεί κάτι από το βάθος που της προσέδιδε η ποιητικότητα του συγγραφέα, ενώ αποτελεί «μάθημα» ρυθμού έναντι της σύγχρονης τάσης μιας –όχι πάντα οργανικά– «ιλλιγγιώδους» θεατρικής γραφής. Το κέικ ανεβαίνει για πρώτη φορά φέτος στην σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και αποτελεί την ανάπτυξη μιας ιδέας που γεννήθηκε το 2010, στο πλαίσιο του 24-hourFestival.

Τρεις ένοικοι μιας πολυκατοικίας συγκεντρώνονται στο διαμέρισμα του διαχειριστή προκειμένου να συζητήσουν ένα πρόβλημα που έχει προκύψει: ένας εξ αυτών πετάει τα σκουπίδια του από το μπαλκόνι στον δρόμο. Ανάμεσα στους υπόπτους βρίσκεται ένας μετανάστης, που συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψίες, ένας οξύθυμος νεαρός «βαρέος» ανδρισμού και μία συγγραφέας που φαινομενικά τουλάχιστον είναι «στον κόσμο της». Ο διαχειριστής καλείται να εξευμενίσει τα πνεύματα, διατηρώντας τις ισορροπίες, την στιγμή που και ο ίδιος είναι απορροφημένος από την επικείμενη επίσκεψη της κόρης του από το εξωτερικό, για την οποία ψήνει ένα κέικ.

Το φαινομενικά απλό πρόσχημα του έργου αποδεικνύεται εξόχως εύστοχο στο να επιτρέψει να ξεδιπλωθούν οι χαρακτήρες με τις φοβίες και τις προκαταλήψεις τους, τις αρετές και τις μικρότητές τους, χαρίζοντάς μας μια μικρογραφία της καθημερινότητας, όπου ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει πτυχές του εαυτού του. Είναι δραματουργικά αξιοθαύμαστο το πώς μια απλή –σε ένα πρώτο επίπεδο– αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει έναν ολόκληρο «πόλεμο», όμως το ίδιο συγκινητική είναι και η συνειδητοποίηση του πόσο λεπτή είναι η γραμμή που μας χωρίζει, αρκεί να θέλουμε να την δρασκελίσουμε.

Η παράσταση           

Ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε ενδιαφέρουσες σκηνοθετικές ιδέες και η επιλογή του να τοποθετήσει την σκηνή εν μέσω των θεατών δικαιώθηκε, καθώς επέτεινε την αίσθηση μιας συγκατοίκησης, ίσως και ενός εγκλωβισμού ακόμα. Εξίσου εύστοχες ήταν οι υπενθυμίσεις των υπόλοιπων ενοίκων της πολυκατοικίας (με τις γνωστές «κλίμακες» στο πιάνο να ακούγονται ανά στιγμές από κάποιο γειτονικό διαμέρισμα). Το εντυπωσιακό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, δεν έπεισε ακριβώς για την λειτουργικότητα-αναγκαιότητά του, καθώς δεν αξιοποιήθηκε περαιτέρω, ενώ πιστός στην επιθυμία του συγγραφέα, ο Φιλιππίδης μοσχοβόλησε όλη την σκηνή με κέικ!

Τέτοιου είδους έργα στηρίζονται πρωτίστως στο κείμενο και τις ερμηνείες και ο Χατζηγιαννίδης ευτύχησε να υπηρετήσουν το έργο του τέσσερις πολύ ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ο εξαιρετικός Λάζαρος Γεωργακόπουλος κατέχει απόλυτα την αίσθηση του ρυθμού και προσέδωσε στον ήρωα του διαχειριστή μια εσωτερικότητα ακόμα και στις σιωπές του. Η Μίνα Αδαμάκη στον ρόλο της Σάσας (που γράφτηκε για αυτήν), παρέδωσε με χάρη και την απαραίτητη δόση «τρέλλας» το πορτρέτο της συγγραφέος-καλλιτέχνιδος που είναι και δεν είναι εντός των πραγμάτων, ισορροπώντας θαυμαστά ανάμεσα στο δίπολο αθωότητα-επίγνωση. Ο Μάξιμος Μουμούρης βούτηξε με γενναιότητα και γενναιοδωρία στον ρόλο του Μπάμπη, καταφέρνοντας να κάμψει την φαινομενική απολυτότητα του χαρακτήρα του και χαρίζοντάς μας ένα ευρύ φάσμα μιας ψυχοσύνθεσης που είναι εν τέλει πιο περίπλοκη από όσο αρχικά παρουσιάζεται. Τέλος, βαθιά ανθρώπινος και συγκινητικός ο Λαέρτης Μαλκότσης στον ρόλο του μετανάστη, με την ειλικρινή και απογυμνωτική του ερμηνεία.

Μια παράσταση «κέρασμα» από το Εθνικό Θέατρο, που επιβραβεύει την πίστη και την αγάπη μας προς το νεοελληνικό θέατρο και με όχημα την απλότητα, μας κάνει συνοδοιπόρους σε ένα ταξίδι ανθρωπιάς.  Ειρήνη Μάρκου για το mytheatro.gr

Συντελεστέςethniko theatro

Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Σπατιώτη

Φωτογράφος της παράστασης: Βασίλης Μακρής

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Πέτρος: Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Σάσα: Μίνα Αδαμάκη

Μπάμπης: Μάξιμος Μουμούρης

Αγκρόν: Λαέρτης Μαλκότσης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων Τετάρτη, Σάββατο 18.00 και 21.00 Πέμπτη, Παρασκευή  21.00 Κυριακή 19.30

Τιμές εισιτηρίων:15Euro, 10Euro (φοιτητικό) κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη 13Euro

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr