fbpx

Λάμπρος Φισφής

Φλεβάρης 2014 Πρόσωπο του μήνα: Λάμπρος Φισφής

Σήμερα το mytheatro.gr ξεκινάει την καινούργια του στήλη με το πρόσωπο του μήνα. Η συντακτική ομάδα μας ψάχνει, βρίσκει, επιλέγει κάθε μήνα και σας το παρουσιάζει!

Τα κριτήριά μας είναι η κρίση η δικιά μας, των αναγνωστών μας, αλλά και τι έχει προσφέρει ο κάθε καλλιτέχνης στον χώρο του. Επιλέξαμε τον Λάμπρο Φισφή για τον Φλεβάρη του 2014 για να εγκαινιάσουμε την νέα στήλη του mytheatro.gr

lampros fisfis1

Φλεβάρης 2014 Πρόσωπο του μήνα: Λάμπρος Φισφής

Τα τελευταία δύο χρόνια ένα νέο κύμα κωμωδίας άρχισε να κάνει την εμφάνισή του με νεαρής ηλικίας κωμικούς, που κομίζουν στο είδος του standup comedy κάτι από την αίγλη που φέρει στο εξωτερικό και που θα όφειλε να έχει στην χώρα που είναι και η γενέτειρα της σάτιρας και της κωμωδίας (Αριστοφάνης). Μέχρι πρόσφατα, η ελληνική σκηνή του stand-up συμπεριλάμβανε μονάχα ελάχιστους εκπροσώπους, που δεν είχαν καταφέρει να αγγίξουν παρά ένα πιο εξειδικευμένο κοινό, με την μεγάλη πλειοψηφία των φιλοθεάμονων θεατών να ισχυρίζονται πως στην Ελλάδα το stand-up comedy πάσχει σαν είδος.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες νεαρά και ταλαντούχα παιδιά, διοργανώνουν σχεδόν εβδομαδιαία σε μπαράκια της πόλης βραδιές κωμωδίας και δοκιμάζουν το ταλέντο τους μπροστά σε νεανικό κυρίως κοινό που ίσως, επειδή μεγάλωσε και με τους κορυφαίους κωμικούς του εξωτερικού, έχει αγκαλιάσει με ενθάρρυνση και γενναιοδωρία μια νέα –και στην πλειοψηφία της– συνομήλικη γενιά κωμικών, για να αναδείξει σιγά-σιγά τα εγχώρια ταλέντα που θα διαμορφώσουν το είδος, δίνοντας νέα πνοή στους φερέλπιδες ομοτέχνους τους αλλά και στους θεατές.lampros fisfis

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Λάμπρος Φισφής είναι από τα πιο σημαντικά πρότυπα στον χώρο αυτήν την στιγμή, εμπνέοντας ταυτόχρονα τους συναδέρφους του αλλά και το κοινό, το οποίο μάλιστα έχει ο ίδιος βοηθήσει να διευρυνθεί.

Ο Λάμπρος έχει σπουδάσει εμπορία και διαφήμιση –καθώς εξάλλου σπουδές εξειδικευμένες στην κωμωδία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Η κωμωδία δεν διδάσκεται. Είναι χάρισμα, είναι τάλαντο εκ φύσης, είναι ιδιοφυία και είναι δουλειά, πολλή, συστηματική, οργανωμένη, σκληρή δουλειά. Ο Λάμπρος βάζει «τικ» -όπως θα λέγαμε– σε όλα αυτά τα κουτάκια. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοδοκίμασε την τύχη του στο stand-up comedy όσο έμενε στο Άμστερνταμ και ευτυχώς για εμάς, τον κέρδισε εξ ολοκλήρου και αποφάσισε να ασχοληθεί με την γραφή και την performance επαγγελματικά.

Έχει δοκιμασθεί στην σκηνή και στα αγγλικά, παίζοντας μάλιστα σε μερικές από τις πιο σημαντικές σκηνές του εξωτερικού –όπως στο Fringe Festival του Εδιμβούργου, θεατρικό φεστιβάλ θεσμός κάθε Αύγουστο και must ραντεβού για πρωτοεμφανιζόμενους και καθιερωμένους κωμικούς. Παρακολουθώντας τις κλασσικές και νέες φωνές της διεθνούς κωμωδίας και μελετώντας αχόρταγα και συστηματικά, δεν άργησε να αρχίσει να ανακαλύπτει την προσωπική του μοναδική, κωμική φωνή.

Όταν η κρίση εγκαταστάθηκε για καλά στην Ελλάδα, ο Λάμπρος αποφάσισε να επιστρέψει και στα τρία αυτά χρόνια, έχει ήδη δώσει το στίγμα του. Ως δημιουργός και παρουσιαστής του Κάψε το Σενάριο, εισήγαγε την έννοια improv comedy στο σαλόνι του σπιτιού του μέσου θεατή, ανοίγοντας τον δρόμο για δουλειές όπως η φετινή «Μάχη των Φύλων», αποδεικνύοντας στα κανάλια πως αυτού του είδους η κωμωδία είναι ένα ρίσκο που το κοινό θα ανταμείψει. Στα αυτοσχεδιαστικά χνάρια κινείται κάθε Δευτέρα και η παράσταση Κωμικό Μπουμ την οποία διοργανώνει και συμμετέχει μαζί με τον Δημήτρη Μακαλιά και άλλους ταλαντούχους κωμικούς, που στο Μικρό Παλλάς πλάθουν σκηνές και ιστορίες από το μηδέν, βασισμένες σε προτάσεις και υποδείξεις του κοινού.

lampros fisfis2Το ταλέντο του ως συγγραφέας το έχει αποδείξει και με την συμμετοχή του στην σειρά «Η Γενιά των 592 ευρώ» του Mega, που ακόμα και σήμερα αποτελεί μία από τις πιο καλογραμμένες και ξεχωριστές τηλεοπτικές δουλειές των τελευταίων χρόνων. Αυτόν τον καιρό, μπορείτε να τον απολαύσετε σε ένα χορταστικό, σχεδόν δύωρο one-man show, Να ένας σοφός, στο οποίο με αφορμή τα τριακοστά του γενέθλια, μοιράζεται με το κοινό την σοφία που έχει αποκομίσει από τις μέχρι τώρα περιπέτειές του.

Η solo παράστασή του θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί “To stand-up comedy στα καλύτερά του!”. Πραγματικά, ο Λάμπρος πιάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, που σίγουρα καθρεφτίζουν τους τριαντάρηδες, αλλά αγγίζουν ταυτόχρονα και ηλικίες πολύ μεγαλύτερες καθώς και νεαρότερες, αποδεικνύοντας πως το γνήσιο χιούμορ και το γέλιο δεν έχουν ηλικία. Η σαρωτική του ενέργεια, η ετοιμότητά του να παίξει με τις απαντήσεις του κοινού, τα προσχεδιασμένα και τα αυτοσχέδια αστεία, η σκηνική του παρουσία, σας υπόσχονται ένα από τα πιο απολαυστικά σας δύωρα και γέλιο –στην κυριολεξία– μέχρι δακρύων!

Παράλληλα, εμφανίζεται και με φίλους του κωμικούς σε μπαράκια της πόλης, ενώ παραδίδει σεμινάρια stand-up και improv comedy, για να βοηθήσει με την εργαλειοθήκη του νεαρούς κωμικούς να βρουν ευκολότερα και γρηγορότερα τον δικό τους δρόμο στο μονοπάτι της κωμωδίας.

Πέρα όμως από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, την ευφυία του και στην σκληρή δουλειά του, επιλέξαμε τον Λάμπρο Φισφή για να εγκαινιάσουμε την νέα στήλη του mytheatro: Πρόσωπο του μήνα και για το ήθος του –επαγγελματικό και προσωπικό-, το οποίο σπανίζει και το οποίο μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τον σεβασμό και τον θαυμασμό που εμπνέει. Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλα του τα σχέδια και σας προτρέπουμε να παρακολουθήσετε την πορεία του, γατί ο Λάμπρος ήρθε για να μείνει!

1 σκέψη στο “Λάμπρος Φισφής”

  1. “Ως δημιουργός και παρουσιαστής του Κάψε το Σενάριο, εισήγαγε την έννοια improv comedy στο σαλόνι του σπιτιού του μέσου θεατή.”

    Δυστυχώς αγαπητοί, δεν μπορείς να λέγεσαι δημιουργός οταν αντιγράφεις κάτι που ήδη έχει παιχτεί την προηγούμενη δεκαετία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική. Ένα απλό google search “Whose Line is it Anyway” θα σας δείξει το πόσο “νεο” είναι το συγκεκριμένο είδος.

    Απάντηση

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr