fbpx

Λυσσασμένη Γάτα – Επίσημη Πρεμιέρα

  • φωτογραφίες Ελπίδα Μουμουλίδου

Η Λυσσασμένη Γάτα του Τενεσί Ουίλιαμς έκανε την επίσημη πρεμιέρα της τη Δευτέρα 20/11 στο θέατρο Θησείον.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του θεάτρου, της showbiz αλλά και του αθλητισμού, που παρακολούθησαν την παράσταση και χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές για την εξαιρετική τους παράσταση..

Το mytheatro βρέθηκε στην πρεμιέρα και σας παρουσιάζει το φωτογραφικό αφιέρωμα της παράστασης.

Η λυσσασμένη γάτα, «Cat on a Hot Tin Roof «, που γράφτηκε από τον Tennessee Williams είναι ένα λαμπρό έργο για μια δυσλειτουργική οικογένεια που υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει την απάτη και την υποκρισία που υπάρχουν στα σπλάχνα της

 

Η λυσσασμένη γάτα λαμβάνει χώρα στη φυτεία του Big Daddy στο Δέλτα του Μισισιπή. Ο Big Daddy είναι ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης βαμβακιού και κατέχει επίσης χιλιάδες στρέμματα εύφορης γης σε αυτήν την περιοχή.

Τα γενέθλια του εξηνταπεντάχρονου Μπιγκ Ντάντι είναι η αφορμή για να συγκεντρωθούν στο πατρογονικό κτήμα τα μέλη της οικογένειας Πόλιτ. Η συγκέντρωση θα φέρει στο φως όλα όσα αποκρύπτονταν επιμελώς, την ασθένεια του πατέρα και τον λόγο για τον οποίο ο Μπρικ και η Μάγκι παραμένουν άκληροι.

Το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας του επανενώνεται στο κτήμα για να γιορτάσει τα γενέθλια του και από την αρχή του έργου  ο θεατής βυθίζεται σε ένα δίκτυο ψεμάτων που μπερδεύει και παραμορφώνει την αλήθεια, την αντικειμενικότητα και ακόμη και τη συμπόνια.

Στην πρώτη πράξη, αποκαλύπτεται ότι ο Big Daddy πεθαίνει από καρκίνο στο τελικό στάδιο ωστόσο, τα παιδιά του αποφασίζουν να αποκρύψουν την κατάστασή του, ενημερώνοντάς τον ότι τα εργαστηριακά του αποτελέσματα επέστρεψαν καθαρά.

Αυτή η κρίση επικαλύπτεται με το κεντρικό θέμα του έργου το οποίο επικεντρώνεται στη δυστυχισμένη σχέση μεταξύ του γιου του Big Daddy, του Brick, και της συζύγου του, της Maggie, που παραμένουν άκληροι

Μετά την αυτοκτονία του καλύτερου φίλου του, Skipper, ο Brick γίνεται αλκοολικός, χάνει κάθε σεξουαλικό ενδιαφέρον για τη σύζυγό του και δεν δείχνει ενδιαφέρον για εργασία ή για χόμπι εκτός από το ποτό. Ο Μπρικ έρχεται σε αντίθεση με τον αδελφό του Gooper, που είναι παντρεμένος και έχει ήδη 5 παιδιά, επειδή ο τελευταίος ενδιαφέρεται να κληρονομήσει την περιουσία του πατέρα ισχυριζόμενος ότι θα ήταν ανεύθυνο να παραχωρήσει όλη αυτή τη γη σε έναν αλκοολικό που δεν έχει παιδιά.

Το έργο ολοκληρώνεται με την Maggie να ανακοινώνει ότι είναι έγκυος (ακόμα ένα ψέμα) για να βεβαιώσει ότι μαζί με το σύζυγό της θα πάρουν μέρος του κτήματος του Big Daddy μετά το θάνατό του.

Η υποκρισία είναι ο πυρήνας του έργου και απεικονίζει έξοχα τον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι διαστρεβλώνουν, σχηματίζουν, καταστρέφουν ή αγνοούν συνειδητά την αλήθεια για να συμμορφωθούν με τις κοινωνικο-πολιτιστικές απαιτήσεις και προσδοκίες ή για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης παρουσιάζει με γήινο τρόπο τη δραματική ένταση, και το χείμαρρο των συναισθημάτων των ηρώων, με σκοπό να τονίσει ότι η  οικογενειακή ευτυχία, που πηγάζει από τη φαινομενική εικόνα που χτίζει η θεσμική θέση της οικογένειας στην κοινωνία, δεν είναι παρά ένα ψέμα.

Η παράσταση στο θέατρο Θησείον, επικεντρώνεται στο αιώνιο παιχνίδι του έρωτα και του θανάτου, της απελπισίας και της ελπίδας, της γονιμότητας και της στειρότητας, της φιλίας και της οικογένειας.

 

Ο αλκοολισμός και η ομοφυλοφιλία, είναι βασικά ζητήματα του έργου. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι στο έργο οι μη κανονιστικοί, περιοριστικοί χαρακτήρες παρουσιάζονται ως τα μόνα άτομα ικανά να επικαλούνται την αλήθεια και την ειλικρίνεια των άλλων, αν και δεν είναι σε θέση να χειριστούν τις δικές τους αλήθειες και την πραγματικότητα.

 

Διαβάστε αναλυτικά την κριτική για την παράσταση Λυσσασμένη Γάτα από το Mytheatro

Συντελεστές 

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Δραματολογική συνεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σκηνικά: Έλλη Λιδωρικιώτη
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Σιτώτης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου – Βαμβακά
Βοηθός Σκηνογράφου: Σοφία Κατάκη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Βοηθός παραγωγής: Έμμα Μαυρέλη
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

* Η μουσική θα παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς

Παίζουν: 
Μπιγκ Ντάντι: Νικήτας Τσακίρογλου
Μάγκι: Μαρία Κίτσου
Μπρικ: Ορέστης Τζιόβας
Μπιγκ Μάμα: Ελένη Κρίτα
Γκούπερ: Γεράσιμος Σκαφίδας
Μέη: Μπέτυ Αποστόλου
Γιατρός Μπόου: Δημήτρης Ραφαέλος
Αιδεσιμότατος Τούκερ – παιδί: Δημήτρης Σταματελόπουλος (τρομπέτα)*
Υπηρέτρια Σάλυ – παιδί: Μαρία Νίκα (βιολί)

Παραστάσεις:
Τέταρτη: 19:00
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:00

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr