fbpx

Μαριέλλη Σφακιανάκη – Μανωλίδου – Ζητείται θεία

Το mytheatro.gr ζήτησε και πήρε μια αποκλειστική συνέντευξη απο την Κα Μαριέλλη Σφακιανάκη – Μανωλίδου, ανάμεσα σε όλα και θεατρικό συγγραφέα, το έργο της <<Ζητείται θεία>> παίζει στο χώρο <<Λύχνος τέχνης & πολιτισμού>> στην οδό Χαλκιδικής 83, Γκάζι Τηλ.: 2110121686.
zitite theia

Η θεατρική παράσταση έχει τις καλύτερες κρητικές από το κοινό που την έχει παρακολουθήσει. Μια όμορφη πρωτότυπη κωμωδία που βγάζει γέλιο! Το βιογραφικό της Κ Μαριέλλη Σφακιανάκη – Μανωλίδου αρκετά πλούσιο, έτσι για να σας βάλουμε λίγο στο πνεύμα της συνέντευξης που θα ακολουθήσει.

  • Γνωστή στο χώρο της σοβαρής μουσικής με συνθέσεις της που έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βραβευτεί 2 φορές.Έχει γράψει την όπερα ΜΙΝΩΣ ΄΄ Η φλογική μαγέρα΄΄ που παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1989 και την όπερα “Κρητικό παραμύθι”. Έχει γράψει και παρουσιάσει θρησκευτική χορωδιακή μουσική και έργα για φωνές και ορχήστρα. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών . Στον χώρο της λογοτεχνίας παρουσιάζεται με το μυθιστόρημα ΄΄ Απόηχος ΄΄ το οποίο το 1984 βραβεύεται από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 1988 εκδίδεται από τις εκδόσεις Οδυσσέας το χιουμοριστικό φιλοζωϊκό της αφήγημα Μη πατάτε τις ουρές.Μεταφράζεται στα Γαλλικά Αγγλικά, Γερμανικά και πρόσφατα εκδίδεται.Το 1996 ακολουθεί το …κι άλλες ουρές… Το 1998 Τις Κυριακές φορούσαμε τα καλά μας. Το 2000 οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν τα μικρογραφήματά της Ιστορίες από χώμα και ασημόσκονη. Το 2002 οι εκδόσεις κέδρος παρουσιάζουν τις Κακούργες. Οι εκδόσεις Οδυσσέας παρουσιάζουν το Σκιές στο δάσος όπου περιγράφεται η περιπέτεια ενός χαμένου παιδιού στις παρυφές της Πίνδου και η σχέση που αναπτύσσει εκεί με μία αρκούδα και το μικρό της.
  • Κ Μαριέλλη Σφακιανάκη – Μανωλίδου  το έργο σας <<Ζητείται θεία>> έχει τις καλύτερες κριτικές  από το κοινό που έχει  παρακολουθήσει την παράσταση. Μιλήστε μας λίγο για το έργο σας. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας μιας παράστασης που βγάζει γέλιο?

Μ.Σ- Το << Ζητείται θεία >> γεννήθηκε σα σπίθα μέσα μου με το που έπιασα στα χέρια μου το ειδοποιητήριο του ΙΚΑ. Είδα μπροστά μου αυτούς τους δύο άνεργους αδελφούς που ζούσανε  ένα χρόνο τώρα με τη σύνταξη της πεθαμένης θειας τους και ξαφνικά  στα καλά καθούμενα το ΙΚΑ τους ζητάει να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως ολοζώντανη η θεία, αλλιώς θα χάσουνε τη σύνταξη. Ε, όλη αυτή η κωμωδία μου βγήκε μονορούφι μέσα σε ένα μήνα…έγραφα, γελούσα κι έγραφα.  Αν γνωρίζαμε το μυστικό θα κάναμε  όλοι πετυχημένες παραστάσεις. Δεν υπάρχει συνταγή. Είναι κάτι σαν σκίρτημα αυτό που αγγίζει ένα έργο και του δίνει φτερά να πετάξει. Κι αυτό το σκίρτημα έρχεται μόνο του, δεν το καλείς, δεν το παραγγέλνεις.

  • Τι ήταν για σας η κινητήριος δύναμη ώστε να μπείτε στο δύσκολο χώρο του θεάτρου;

Μ.Σ- Μπήκα στον δύσκολο χώρο του θεάτρου καθώς τον αποκαλείτε , γιατί ο χώρος της μουσικής σύνθεσης που βρισκόμουν και βρίσκομαι είναι ακόμη πιο δύσκολος. Έχω τρεις όπερες γραμμένες εκ των οποίων η μία διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό όπερας στη Βιέννη κι εδώ δεν υπάρχει ελπίδα να παιχτεί καμιά. Τα θεατρικά έργα όμως που γράφω, αμέσως παίζονται. Ίσως γιατί η οδός του θεάτρου χωράει πιο πολλούς αφού η Ελλάδα είναι η μάνα του θεάτρου.

  • Ποια θεωρείτε την ιδανική συνεργασία που θα επιδιώκατε;

Μ.Σ- Υπάρχουν πολλοί θίασοι που θα ήθελα να παρουσιάσουν έργα μου. Ωστόσο η Ομάδα Κρίσης που αγκάλιασε το << Ζητείται θεία >> το έκανε με τόσο πηγαίο κέφι ώστε  είναι σα να γράφηκε ειδικά για αυτούς.

  • Βλέπω στα έργα που έχετε γράψει ένα έντονο ρομαντισμό και μεγάλη αγάπη για τη φύση, αυτή η φύση  η Ελλάδα μας, οι ομορφιές της, σιγά σιγά παύει να υπάρχει  για παράδειγμα η γη που μπορεί να μας θρέψει σε περιόδους κρίσης, εμείς φυτεύουμε τζάμια. Τι λες εσύ για αυτό?

Μ.Σ-  Είμαι υπέρ των φωτοβολταϊκών συστημάτων αφού μας παρέχουν ενέργεια δίχως να  ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά όχι αυτό να γίνεται εις βάρος της γης. Να τοποθετούνται μόνο πάνω στα κτίρια και στους τοίχους των σπιτιών και την γη να την αφήνουν ελεύθερη να καλλιεργείται.

  • Τα μελλοντικά σου σχέδια, υπάρχει κάτι καινούργιο που ετοιμάζεις?

Μ.Σ-  Τα μελλοντικά σχέδια μου τα υπαγορεύουν τα θεατρικά έργα που ήδη έχω γράψει και περιμένουν να παρουσιαστούν. << Ο μικρός αδελφός >> που πήρε φέτος το Α βραβείο από το ΡΙΚ της Κύπρου. Ένα κοινωνικό θεατρικό με τίτλο << Παιχνίδι με κλειστά χαρτιά >> που είχε πάρει έπαινο στον 66ο Καλοκαιρίνειο θεατρικό διαγωνισμό. Μία πρόσφατα γραμμένη κεφάτη κωμωδία με τίτλο << Το τούβλο του μακαρίτη >> και ένα παραδοσιακό θεατρικό για παιδιά το << Κρητικό παραμύθι >>

Ζητείται θεία  Παραστάσεις: Βραδ: Δευτ., Τρ. 9.15 μ.μ. Εισ.: € 10, 8. Διάρκεια: 100′

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr