fbpx

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου-Παιδικό Θέατρο

Παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Rex 06.10.2012 έως 28.04.2013

 Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου είναι μια από τις παιδικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε φέτος, αν δεν έτυχε να την παρακολουθήσετε πέρυσι. Βασισμένος στο πολυαγαπημένο παιδικό βιβλίο της Άλκης Ζέη, ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς καταφέρνει να αποδώσει την πραγματικότητα της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα σε ένα έργο που αγγίζει όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς που τα συνοδεύουν.

Στο διάλειμμα, γύρισε με τρόπο πίσω να δεις ότι ολωνών τα μάτια είναι βουρκωμένα, άσχετα από την ηλικία. Ήδη μπαίνοντας στη Σκηνή «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ» ο ζεστός χώρος και τα επιτυχημένα σκηνικά της Ελένης Μανωλοπούλου σε προδιαθέτουν ότι θα δεις κάτι οικείο. Οικείο όσο μια γερμανική Κατοχή. Μπορεί ένα παιδί να νιώσει τι σημαίνει γερμανική Κατοχή; Θα εκπλαγείτε πόσο η παιδική ψυχή είναι ικανή να νιώσει τι σημαίνει πείνα, εξαθλίωση, αλλά και εθνική υπερηφάνεια και αντίσταση.

Κάποιοι γονείς αναρωτιούνται στο τέλος της παράστασης μήπως Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου δεν είναι κατάλληλη θεατρική παράσταση για πολύ μικρά παιδιά. Αν το παιδάκι σας είναι μικρότερο από επτά ετών και κορίτσι, το πολύ πολύ να πάθετε αυτό που συνέβη σε μια φίλη μου με κόρη 5 ετών. Μόλις τελείωσε η παράσταση εξέφρασε ένα επιτακτικό αίτημα: «Θέλω να πάμε στον Πέτρο. Θέλω να δω τον Πέτρο!»

Η αλήθεια είναι ότι το παιδί που υποδύεται τον εννιάχρονο Πέτρο (Δημήτρης Πασσάς) παίζει καταπληκτικά. Όλοι παίζουν πολύ καλά τους ρόλους τους: Η μητέρα του Πέτρου (Μαρία Τσιμά), ο παππούς (Γιώργος Μάζης), η Αντιγόνη (Έφη Γούση), η Δροσούλα (Αννίτα Κούλη), ο Σωτήρης (Μιχάλης Μουλακάκης). Κάποιοι μάλιστα υποδύονται και περισσότερους ρόλους, με την ίδια επιτυχία, όπως ο Γιάννης Διαμαντής, που παίζει τον Ιταλό στρατιώτη, τον Γιάννη, τον Ψηλέα και τη Σούρα, ο Ανδρέας Κοντόπουλος, που παίζει τον Αχιλλέα, τον Γιαούρτερ, τον Γιάννη, τον Μάικλ και τον κύριο Λουκάτο, ο Κωστής Κορωναίος που υποδύεται τον πατέρα του Πέτρου, αλλά και τον Κουκλοπαίχτη, η Έλενα Μαρσίδου ως κυρία Λεβέντη και Νιούρα, ο Γρηγόρης Σταμούλης σε τρεις ρόλους (Θείος  Άγγελος, Διερμηνέας, Κώστας Αγαρινός) και η Ελεάνα Στραβοδήμου, που εμφανίζεται ως Ρίτα και Κουκλοπαίχτης.

Φυσικά, την παράσταση κλέβει ο μικρός «Πέτρος», που αποδεικνύει πόσο πολύ και πόσο σωστά έχει δουλέψει η ομάδα του Τάκη Τζαμαργιά, ο οποίος, ως καθηγητής στο παιδαγωγικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών, γνωρίζει πολύ καλά πώς να εκμαιεύει από ένα παιδί την έκφραση ενός πλούσιου ψυχικού κόσμου. Επίσης φαίνεται και η σωστή δουλειά που έχουν κάνει και οι υπόλοιποι συνετελεστές της παράστασης: Ο Σάββας Κυριακίδης, που συνεργάστηκε με τον Τάκη Τζαμαργιά στη δραματοποίηση του βιβλίου της Άλκης Ζέη για το θέατρο, ο Δημήτρης Ζαβρός (μουσική και στίχοι των τραγουδιών μαζί με τη Νέβι Κανίνια), η Μελίνα Παιονίδου (μουσική διδασκαλία),  η Μαρίνα Σπανού που συμμετέχει στο τραγούδι στην αρχή και στο τέλος της παράστασης, η Αμάλια Μπένετ (κινησιολογία), ο Σάκης Μπιρμπίλης για τους υποβλητικούς φωτισμούς και η βοηθός σκηνοθέη Σμαρώ Κώτσια. Ενδιαφέρον το παιχνίδι προβολής σκηνών στην κουρτίνα (Χρήστος Δήμας).

Όσοι πατεράδες σκεφτείτε να στείλετε τα παιδιά με τη μαμά μόνο, θα το μετανιώσετε.

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου θα παίζεται στο Θέατρο REX

Πανεπιστημίου 48

06.10.2012 έως 28.04.2013

κάθε Σάββατο στις 15:00 και Κυριακή στις 11:30 και 15:00.

Τηλέφωνα Θεάτρου για Εισιτήρια: 210-3301881, 2103305074.

Για κρατήσεις σχολείων: 2103301880.

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr