fbpx

Μου λες αλήθεια;

Στο θέατρο Κάππα

  • Κριτική: Ειρήνη Μάρκου

Δύο παντρεμένα ζευγάρια, δύο παράλληλες σχέσεις, ψέματα, κρυμμένα μυστικά και μια αλήθεια που όλοι (ή σχεδόν όλοι) την γνωρίζουν, αλλά πονάει περισσότερο μόλις ομολογηθεί.Η κωμωδία του FlorianZeller, ενός από τους πιο πετυχημένους σύγχρονους Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό από τον Σπύρο Παπαδόπουλο στο θέατρο Κάππα, σε μία απολαυστική παράσταση, που ξεχωρίζει κυρίως λόγω της ερμηνείας του Σπύρου Παπαδόπουλου και της μοναδικής του χημείας με τον Τάσο Γιαννόπουλο.

Το έργο

Η κωμωδία του FloriazZellerχειρίζεται ένα θέμα σχεδόν κλισέ στο θέατρο και κυρίως στην κωμωδία: την συζυγική απιστία. Καταφέρνει όμως να φέρει μία πνοή φρεσκάδας, ιδίως με την χρήση του ατακαριστού διαλόγου, τις έξυπνες ανατροπές και έναν πολύ καλά σκιαγραφημένο κεντρικό χαρακτήρα, που θα πέσει ο ίδιος θύμα του μηχανισμού και της πλεκτάνης που τρέφει προκειμένου να εξαπατά την γυναίκα του.

Ο Μισέλ διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με την γυναίκα του καλύτερού του φίλου και πρέπει διαρκώς να ψεύδεται και στην γυναίκα του, αλλά και στον φίλο του, προκειμένου –όπως υποστηρίζει ο ίδιος– να τους προστατέψει και να μην πληγωθούν. Μόνον που όταν η αλήθεια αρχίζει να βγαίνει σταδιακά στο φως, αποδεικνύεται πολύ πιο σκληρή και αδυσώπητη από την φαντασία, με αποτέλεσμα ο εξαπατών να αισθανθεί ότι είναι εκείνος ο εξαπατημένος.

Ένα έργο για τις ψευδαισθήσεις και τα ψέματα τα οποία καλλιεργούμε, προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανές τις σχέσεις και τις ευαίσθητες ισορροπίες φιλίας, πίστης, αγάπης και έρωτα.

moy les alithia2

Η παράσταση

Η Νικολέτα Κοτσαηλίδου έκανε μία εξαιρετικά εύστοχη μετάφραση του έργου, που κρατάει ζωντανή στην σπιρτάδα, το χιούμορ του καθώς και την ταχύτητα και ευφυία των λεκτικών και διανοητικών παιχνιδιών. Η σκηνοθεσία του Σπύρου Παπαδόπουλου είναι εύρυθμη και επιτρέπει την απρόσκοπτη ροή των αστείων, καθώς στην κωμωδία το timingείναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες επιτυχίας. Λειτουργική η χρήση του χώρου και ωραίες οι εναλλαγές των σκηνικών του Γιώργου Γαβαλά, μολονότι η σκηνογραφική λύση των μεγάλων κουτιών που κόβουν από το βάθος της σκηνής, δεν ήταν και η πιο καλαίσθητη.

Το μεγάλο αβαντάζ όμως της παράστασης είναι η ίδια η ερμηνεία του Σπύρου Παπαδόπουλου στον ρόλο του Μισέλ, τον οποίο απέδωσε με μία αφοπλιστική αθωότητα, κάνοντάς τον εξαιρετικά συμπαθή στα μάτια του κοινού, αλλά και των άλλων ηρώων του έργου, που αποδέχονται και σχεδόν σιγοντάρουν την απάτη και την συμπεριφορά του. Η ετοιμότητα και η ευστροφία του ήρωα βρίσκουν τον ιδανικό ενσαρκωτή τους στον Σπύρο Παπαδόπουλο, που ξέρει να χειρίζεται με μαεστρία την κωμωδία στις πιο λεπτές της αποχρώσεις. Στο πλευρό του ο εξαιρετικά ταλαντούχος Τάσος Γιαννόπουλος, «μαιτρ» του υπονοούμενου στην πρώτη τους σκηνή και αβίαστα αστείος, απογειώνει τις σκηνές που εμφανίζεται από κοινού με τον Μισέλ. Στον ρόλο της συζύγου, η Ελισάβετ Μουτάφη κρατάει με επιτυχία κρυμμένα τα χαρτιά του ρόλου της, αποκαλύπτοντας αμυδρά μόνο στο τέλος το ευαίσθητο σημείο και την αδυναμία της ηρωίδας της και είναι άκρως πειστική στον ρόλο της συζύγου που έχει μάθει να χειρίζεται τον άντρα της και πλέον να το διασκεδάζει. Η νεαρότερη Νικολέτα Κοτσαηλίδου στον ρόλο της ερωμένης, πολύ γοητευτική, έχει μερικές πολύ καλές στιγμές, ίσως όμως θα έπρεπε να λυθεί λίγο περισσότερο για να γίνει πιο οργανικό το παίξιμό της.

Μία παράσταση που παρά την φαινομενική ελαφράδα της, αγγίζει κομβικά θέματα των ανθρωπίνων σχέσεων και τα χειρίζεται με χιούμορ και ευφυία, προσφέροντας μια απολαυστική, κωμική εκτόνωση χάρη στους δύο βετεράνους της κωμωδίας, που πρωταγωνιστούν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :moy les alithia

Σκηνοθεσία : Σπύρος Παπαδόπουλος

Μετάφραση : Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Σκηνικά : Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια : Μάκης Τσέλιος

Μουσική : Παναγιώτης Τσεβάς

Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης, Αργύρης Θέος

Β΄Σκηνοθέτης : Αργύρης Παυλίδης

ΠΑΙΖΟΥΝ :

Σπύρος Παπαδόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη,

Τάσος Γιαννόπουλος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Συνεχίζουμε τη φιλοξενία 30 ανέργων την ημέρα σε όλες μας τις παραστάσεις, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : Τετάρτη : 19:00 λαϊκή απογευματινή Πέμπτη :19:00 λαϊκή απογευματινή Παρασκευή : 21:00 Σάββατο : 18:00 και 21:00 Κυριακή : 20:00

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ Κυψέλης 2, Κυψέλη 210 8827000 – 210 7707227 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr