Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Βαθμολογία Επισκεπτών: 5

Το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, Ηρώδειο, είναι ένα από τα αρχιτεκτονικά στολίδια της Αθήνας.

IRODIO1

Στην νοτιοδυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης, χρονολογείται πίσω στον 2ο μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε με χορηγία του Ηρώδη του Αττικού προς τιμήν της συζύγου του. Το όνομα της συζύγου του βαθύπλουτου Αθηναίου ρήτορα και σοφιστή φιλοσόφου Τιβέριου Κλαύδιου Αττικού Ηρώδη ήταν «Ρηγίλλη». Προοριζόταν κυρίως για μουσικές παραστάσεις, ενώ δεν ήταν ανέκαθεν ένα ανοιχτό θέατρο όπως είναι σήμερα.

Αρχικά το κάλυπτε ξύλινη οροφή, κατασκευασμένη από κέδρο. Κατά την παράδοση των ρωμαϊκών θεάτρων, η ορχήστα είχε σχήμα ημικυκλικό, οι μαρμάρινες κερκίδες κάλυπταν 32 σειρές, ενώ η χωρητικότητά του ήταν κατά προσέγγιση 5000 ατόμων. Το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, λόγω συνεχών επιχώσεων κατά τα επόμενα χρόνια, είχε καλυφθεί και δεν ήταν ορατό μέχρι το 1848, που ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμαστικές ανασκαφές.

IRODIO2

Η σοβαρή αναστήλωση του κτιρίου συνέβη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σταδιακά και τμηματικά. Πεντελικό μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε για την αναστήλωση των κερκίδων και μάρμαρο Υμηττού για την ορχήστρα. Μετά την πλήρη αποκατάστασή του, άρχισε να χρησιμοποιείται το καλοκαίρι για την φιλοξενία θεατρικών και άλλου είδους εκδηλώσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους βασικούς χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόσφατα, μάλιστα, κατατάχθηκε δεύτερο στην λίστα της εφημερίδας «Globe and Mail» με τα κορυφαία θέατρα του κόσμου!


Διαφήμιση στο Ιντερνετ στο Facebook στο Google Adwords

Διαφήμιση Γρήγορα Εύκολα και Οικονομικά Δείτε Πως!


Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε;

Γράψτε το σχόλιο σας για όσα διαβάσατε παραπάνω. Θα χαρούμε να ακούσουμε ότι έχετε να πείτε, γράψτε σε Ελληνικά και σε Greeklish όπως σας βολεύει. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μπορείτε να αφήσετε και την κριτική σας για παραστάσεις που έχετε δει  στις Κριτικές Θεάτρου 

Δείτε τη Σελίδα του mytheatro.gr στο FACEBOOK - Ακολουθήστε μας

One Response to Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

  1. Miltiadis Vratsos 8 Ιουλίου 2014 at 11:16 #
    5

    Καλημέρα Μπούτσικε με την ωφελιμιστική σου ανάρτηση που γουστάρω πολύ. Το ονομα της συζύγου του βαθύπλουτου Αθηναίου ρήτορα και σοφιστή φιλοσόφου Τιβέριου Κλαύδιου Αττικού Ηρώδη ήταν «Ρηγίλλη».

Αφήστε μια απάντηση