fbpx

Δημήτρης Μαλισσόβας

Βαθμολογία Επισκεπτών: 5

Ιούνιος 2014 Πρόσωπο του μήνα: Δημήτρης Μαλισσόβας

Ο Δημήτρης Μαλισσόβας είναι ένα όνομα που οι άνθρωποι του θεάτρου σέβονται και εκτιμούν και οι θεατές, αν δεν το αναγνωρίσουν αμέσως, το αναγνωρίζουν με θαυμασμό μόλις ακούσουν τις δουλειές του, μέσω των παραστάσεων που υπογράφει.

malisovas

Συγγραφέας και σκηνοθέτης, χτίζει την καριέρα του σχεδόν σιωπηλά, μακριά από τους προβολείς, τα κουτσομπολιά και ό,τι άλλο συνήθως συνοδεύει την ζωή των ανθρώπων της show-business. Αντιθέτως, ο ίδιος διατηρεί ήπιους τόνους και διακρίνεται για την εργατικότητά του, το ήθος, την ευσυνειδησία του και τις επαγγελματικές επιλογές του, που ξεχωρίζουν για το μέτρο, την φρεσκάδα, την ποιότητα και τους συνεργάτες που επιλέγει.

Ο Δημήτρης Μαλισσόβας τρέφει βαθιά αγάπη για την Ελλάδα που μας μεγάλωσε, τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο, τους αληθινούς καλλιτέχνες το έργο των οποίων μας έχει σφραγίσει, αλλά παράλληλα ψάχνει και μελετά το παγκόσμιο δραματολόγιο. Είναι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να πάρει ρίσκα, είτε συστήνοντας έργα που δεν έχουν ξαναπαιχτεί στο ελληνικό κοινό, όπως για παράδειγμα το «Πώς να το πω;», έργο του βραβευμένου καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ (γνωστού και από την φετεινή του επιτυχία «Δύο γυναίκες χορεύουν»), το οποίο σκηνοθέτησε πέρυσι με τους πολύ ταλαντούχους Χρήστο Σαπουντζή και Κατερίνα Χατζηκυριάκου, είτε με έργα τα οποία υπογράφει ο ίδιος και κειμενικά.

malisovas1
Δημήτρης Μαλισσόβας Μίλλυ Καραλή Νίκος Λαβράνος

Ίσως δεν θα ήταν άστοχο να πούμε πως το είδος στο οποίο διακρίνεται περισσότερο είναι οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις, στο οποίο κόμισε έναν αέρα πρωτοτυπίας και ανανέωσης, ένα δύσκολο είδος, που όμως φαίνεται να έχει αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του, προσφέροντάς μας δουλειές που έχουν αγαπηθεί πολύ από κοινό και κριτικούς και έχουν αναδειχθεί σε καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες. Η ευφυία του στον συνδυασμό καλλιτεχνών που δένουν σκηνικά είναι ένα μόνο από τα χαρακτηριστικά των παραστάσεών του. Η σωστή αναλογία πρόζας και τραγουδιών, η εύρυθμη και ευφάνταστη σκηνοθεσία, τα καλογραμμένα κείμενα, η λεπτομερής έρευνα και γνώση του θέματός του είναι μερικά από τα υπόλοιπα γνωρίσματα των παραστάσεών του.

malisovas2

Η σταθερή συνεργασία του με ορισμένους χώρους έχει ως αποτέλεσμα το να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα με κοινό άξονα, που θα κερδίσει ένα συγκεκριμένο κοινό και θα προσδώσει και ένα στοιχείο «προσωπικότητας» στον ίδιο τον χώρο. Το κατάφερε με την σκηνή του Αγγέλων Βήμα, όπου παρουσίασε την δουλειά του «Κορίτσια από την αρχή», μία μουσικοθεατρική παράσταση με την Πωλίνα και την Σοφία Βογιατζάκη, στην οποία υπογράφει εκτός από την σκηνοθεσία και το κείμενο, ενώ πιο πρόσφατα το «Ο Αλέκος βγήκε από τον Παράδεισο» με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και την Χριστίνα Αλεξανιάν, έκλεψε τις εντυπώσεις, αναδεικνύοντας το περισσό μουσικό –πέραν του υποκριτικού– τάλαντο του Μπουρδούμη και κάνοντας ακόμα πιο γνωστό το όνομά του συγγραφέα-σκηνοθέτη Δημήτρη Μαλισσόβα. Εξάλλου, είναι μία δουλειά που ο ίδιος έχει αγαπήσει πολύ συγγραφικά και στην οποία έχει δώσει κομμάτια της δικής του ψυχής.

Αυτό το καλοκαίρι, υπογράφει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Μουσικό Προαύλιο του Θεάτρου Badminton και μας προσφέρει μερικές από τις πιο must-see επιλογές του καλοκαιριού. Η παράσταση Piaf, στην οποία υπογράφει τα κείμενα και την σκηνοθεσία, αποτίει έναν φόρο τιμής στο ξεχωριστό αυτό πλάσμα με την τόσο περιπετειώδη ζωή, την Edith Piaf, που σφράγισε με την φωνή και τα τραγούδια της όλες τις γενιές που ακολούθησαν˙ ρεσιτάλ ερμηνείας από την καθηλωτική στον ομώνυμο ρόλο, Μίλλη Καραλή. Ενώ στην «Συνέντευξη με την Δανάη», σκηνοθετεί ξανά τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, στο πλευρό της Άννας Φόνσου και της Ευσταθίας (που υπογράφει και το κείμενο), και μας ταξιδεύουν στην ζωή και την καριέρα της τραγουδίστριας των Αττίκ, Δανάης Στρατηγοπούλου. Το πρόγραμμα του θεάτρου το έχει εμπλουτίσει με τις «Μέρες ραδιοφώνου», μία μουσικοθεατρική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα με τον ίδιο και τους Μέμο Μπεγνή, Παναγιώτη Πετράκη, Ελένη Δήμου και Άριελ Κωνσταντινίδη, καθώς επίσης και το «Ο πόλεμος των άστρων», μια μουσικοθεατρική σάτιρα της Ματθίλδης Μαγγίρα.

Ο Δημήτρης Μαλισσόβας με σταθερά βήματα εξελίσσεται σε ένα από τα ονόματα του χώρου που η υπογραφή τους αποτελεί και εγγύηση της ποιότητας της δουλειάς του. Αναμένουμε μόνον τα καλύτερα από αυτόν στον μέλλον. Όσο για το παρόν, μην χάσετε τις εξαιρετικές του δουλειές στο Μουσικό Προαύλιο του Badminton.

3 σκέψεις στο “Δημήτρης Μαλισσόβας”

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr