fbpx

Οι απόψεις ενός κλόουν

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

  • Κριτική: Ειρήνη Μάρκου

Εκλεκτική παράσταση, εξαιρετικής ατμόσφαιρας και πλούσιας σκηνοθετικής μέριμνας, με αξιοπρόσεχτες ερμηνείες για ένα περίπλοκο και δύσκολο θέμα, που παρά την διαφορετική ιστορική του τοποθέτηση, συνεχίζει να αφορά και να ερμηνεύει την Ευρώπη του σήμερα.

oi apopseis enos klooyn

Το έργο

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Χάινριχ Μπελ, η θεατρική διασκευή πραγματεύεται την κρίσιμη περίοδο της μεταπολεμικής Ευρώπης και συγκεκριμένα της Γερμανίας, στηλιτεύοντας την υποκρισία μιας κοινωνίας που έδωσε αξιώματα και θέσεις σε πρώην ναζιστές και επικρίνοντας την τυπολατρία και θρησκοληψία, απέναντι στην μοναχική ματιά ενός κλόουν. Ο Χανς Σνηρ, εγκαταλείποντας τις ανέσεις που η τάξη και η οικογένειά του του επέτρεπαν, αποφασίζει να ζήσει ως κλόουν, έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του Μαρί και θεωρώντας πως η αγάπη του αρκεί να τους κρατήσει μαζί δίχως τελετές και επισημότητες. Όταν εκείνη τον εγκαταλείπει για να παντρευτεί κάποιον άλλον, ο κόσμος του γκρεμίζεται και προσπαθεί να ξαναπιάσει το νήμα του νοήματος, προκειμένου να μην απωλέσει την ελπίδα, τα λογικά του και τον λόγο για να συνεχίσει να ζει.

Η παράσταση

Ο Αργύρης Ξάφης διασκευάζει και σκηνοθετεί μια παράσταση υψηλής αισθητικής και εμπνευσμένης ατμόσφαιρας, δημιουργώντας εξαιρετικά στιγμιότυπα και εσωτερικές ματιές σε έναν ολόκληρο κόσμο, -αυτόν του τσίρκου, των καμαρινιών-, με αρρωγό τα έξοχα σκηνικά και κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου. Η μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή, με την ζωντανή του ερμηνεία στο πιάνο, συμβάλλει επίσης στο χτίσιμο του πολύχρωμου αυτού σύμπαντος που σφύζει από την ανάγκη να μετατρέψει σε κωμωδία την εσώτερη μελαγχολία του προκειμένου να αντέξει. Η αξιοποίηση του χώρου και των σκηνικών αντικειμένων από τον σκηνοθέτη μαρτυρούν μια βαθιά γνώση αυτής της υπαρξιακής μοναξιάς σε έναν κόσμο δύσκολο να κατανοηθεί και μια αμέριστη αγάπη και έγνοια για αυτό το διαφορετικό πλάσμα που ονομάζεται κλόουν.

Ισάξιες της σκηνοθετικής γενναιοδωρίας στάθηκαν και οι ερμηνείες των τεσσάρων βασικών ηθοποιών, με τον Γιώργο Γάλλο να ξεδιπλώνει το τεράστιο ταλέντο του σε μία πληθώρα διαφορετικών χαρακτήρων και να ανεβάζει τον πήχη για ακόμα μία φορά. Ο Δημήτρης Παπανικολάου μπήκε για τα καλά στην εκφραστικότητα της ψυχής και του σώματος ενός κλόουν, χαρίζοντας μερικές στιγμές άκρως συγκινητικές. Ο Θανάσης Λέκκας -αν και είχε μικρότερο σκηνικό χρόνο- εντυπωσίασε με την σωματική του ευπλαστότητα και την φυσικότητά του. Τέλος, η Δέσποινα Κούρτη, υποστήριξε με υποκριτικό σθένος μία όχι και τόσο προφανή επιλογή στην απεικόνιση του χαρακτήρα της Μαρί, ενώ ξεχώρισε και στους μικρότερους χαρακτήρες που υποδύθηκε.

Παρά το σκηνοθετικό όραμα και το εικαστικό χάρμα, η θεατρική μεταφορά του σημαντικού μυθιστορήματος, πάσχει σε σημεία ίσως λόγω μιας αποσπασματικότητας και μη γραμμικής αφήγησης (η οποία δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητική), αλλά δυσχεραίνει κατάτι την παρακολούθηση. Σε ένα τόσο πολυσήμαντο και πλούσιο εικαστικά σύμπαν, είναι ίσως δύσκολο να κυλήσει απρόσκοπτα και να αφομοιωθεί ένας βαθιά φιλοσοφικός λόγος.

Ακόμα όμως κι αν δεν είναι εύληπτα όλα τα σημεία, ο θεατής μόνο κερδισμένος θα αποχωρήσει μετά από την παράσταση και ίσως (μακάρι) και πιο ανοιχτός-δεκτικός στο ανθρώπινο δράμα και την υπαρξιακή οδύνη.

Ειρήνη Μάρκου για το mytheatro.gr

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- θεατρική διασκευή: Αργύρης Ξάφης Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος Κίνηση: Αμάλια Μπένετ Σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γιαννοπούλου Βοηθός σκηνογράφου: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου

Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Δέσποινα Κούρτη, Θανάσης Λέκκας, Δημήτρης Παπανικολάιου, Κορνήλιος Σελαμσής

Ημέρες και ώρες παραστάσεων Τετάρτη, Σάββατο 18.00 και 21.00 Πέμπτη, Παρασκευή  21.00 Κυριακή 19.30 Τιμές εισιτηρίων: 15Euro, 10Euro (φοιτητικό) κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη 13Euro

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr