fbpx

Όταν ο Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε το Θάνατο

στo Studio Κυψελης

Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου οι αξίες και η τέχνη δοκιμάζονται, ένας φέρελπις σκηνοθέτης αποφασίζει να συνθέσει μία πολλά υποσχόμενη καλλιτεχνική ομάδα, με σκοπό να επιδιώξουν την προσέγγιση του έργο του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

PAZOLINI

 

Στην προσπάθεια τους αυτή, οι καλλιτέχνες ταυτίζονται τόσο πολύ με το έργο του μεγάλου δημιουργού, που με ένα άλμα στον χωροχρόνο καταλήγουν στο πλατό που γυρίζονταν οι ταινίες του πενήντα χρόνια πριν.

Το εν λόγο φιλόδοξο εγχείρημα προετοιμάζεται εδώ και έξι μήνες. Η γενεσιουργός ιδέα προέκυψε από ένα θεατρικό έργο, που συνέγραψε ο Γιάννης Σολδάτος, για τον Γιώργο Λιβανό και τη συγκεκριμένη ομάδα ηθοποιών, που επιλέχτηκε μετά από ακρόαση, με αφορμή τα σαράντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού. Η συγγραφή του θεατρικού έργου ολοκληρώθηκε κατά την διάρκεια των προβών.

Σαράντα χρόνια λοιπόν μετά τον θάνατο του Πιερ Πάολο Παζολίνι ο ίδιος και οι πρωταγωνιστές του, Κάλλας, Σέρτζιο, Φάμπιο, Μαρκέλλα, Συλβάννα, Μαγκάνο και δεκάδες ακόμα ήρωες, αναβιώνουν μέσα από σκηνές από το «Δεκαήμερο», το «Θεώρημα», τη «Μήδεια», τον «Οιδίποδα», τις «Χίλιες και μια νύχτες» ,τη «Μάμα Ρόμα», το «Σάλο», τους «Θρύλους του Καντερμπουρι» και το «Κατά Ματθαίον», δεμένες με όπερα και ιταλικές καλτσονέττες του ’60, που αποδίδονται ζωντανά με συνοδεία πιάνου και κιθάρας.

Οι θεατές έρχονται αντιμέτωποι με τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις που χαρακτήρισαν αυτόν τον τόσο ξεχωριστό δημιουργό. Γνωρίζουν πτυχές της ιδιαίτερης προσωπικότητας του, καθώς και τον τρόπο που πειραματίστηκε με το φακό , τον άνθρωπο, το σώμα και την φιλοσοφία. Παρουσιάζονται συνεντεύξεις εποχής και επιστολές που αντάλλαξαν με τη Μαρία Κάλλας, ρίχνοντας φως στην μεταξύ τους σχέση. Όλα αυτά δημιουργούν ένα σκληρό, απαιτητικό και τολμηρό κείμενο το οποίο επιδιώκει να σκιαγραφήσει το μύθο ενός σύγχρονου κολασμένου μέσα από μια εικονοπλαστική παράσταση με κινηματογραφική δόμηση, ερωτισμό και πάθος που σκοπό έχει να τιμήσει τον μεγάλο δημιουργό σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο του.

Ο Παζολίνι, αποτύπωσε το ρεαλισμό και το πάθος μαζί τον έρωτα και τις εναγώνιες υπαρξιακές αναζητήσεις, όσο κανείς στο σύγχρονο κινηματογράφο. Σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη παράσταση, σχηματοποιείται, μέσα από την επαφή του με ανθρώπους , σκηνές από ταινίες του και τον αιφνίδιο θάνατο του, που όχι μόνο δεν τον άφησε στη λήθη , αλλά τον τοποθέτησε στους δημιουργούς που σφράγισαν με την ιδεολογία τους και την τοποθέτηση τους την Σύγχρονη Έβδομη Τέχνη.

Θεατρίνων Θεατές γιορτάζουν τα δέκα χρόνια τους στο θεατρικό μας γίγνεσθαι με αυτή τη νέα και πολλά υποσχόμενη παραγωγή. Παράλληλα με τα «Βρώμικα Κόλπα» και το «Leonardo’s Ring» ξεκινούν στο Studio Κυψελης αυτού του τόσο ιδιαίτερου έργου του Γιάννη Σολδάτου κινηματογράφιση του ιδίου και σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία– φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός Κείμενο – κινηματογράφηση: Γιάννης Σολδάτος Σύμβουλος: Βασίλης Μπουζιώτης Στίχοι: Μαριάννα Τόλη Χορογραφία: Σίμωνας Πάτροκλος Σκηνικό – κοστούμια: Γιοβάννα Πρασσίνου
Δραματουργική ανάλυση: Γιάννης Ζέρβας Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί- διδασκαλία: Νίκη Γκουντούμη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ανθή Βαφειαδάκη -Μαρία Γούλα Βοηθός χορογράφου: Στέθυ Σκύλαρη Βοηθοί σκηνογράφου: Απόστολος Κρίτσας – Διονύσης Κατερέλλος Βοηθός ενδυματολόγου: Βάνια Αλεξάντροβα  Φωτογραφίες: Ζώης Τριανταφύλλου – Θωμάς Γιαννάκης – Δευκαλίων Βελερεφώντης – Κώστας Βολιώτης Επικοινωνία: Γιώργος Βιτωράτος

Πρωταγωνιστούν: Παύλος Ευαγγελόπουλος, Γιώργος Λιβανός, Γιώτα Φωτοπούλου, Σοφία Μπεράτη, Μαρία Γούλα , Λίλη Τέγου, Στέθη Σκύλαρη, Ιουλία Φάλια, Βασίλης Μοσχονάς, Ξένια Γεροβασίλη, Κωνσταντίνος Τσιομίδης,Στέλιος Κουκέλης, Άγγελος Θεοφίλου, στο πιάνο ζωντανά η Νίκη Γκουντούμη!

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr