fbpx

Ρητορείες στο θέατρο Φούρνος

*κριτική από την Κάτια Σωτηρίου

Τι συμβαίνει όταν 4 νέοι ανεβαίνουν στη σκηνή για να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν, αλλά και για τα προβλήματα της χώρας και της άμεσης καθημερινότητας μας ; Συμβαίνουν οι Ρητορείες, στο θέατρο Φούρνος.

Έτσι όπως οι ρήτορες στην αρχαία Αθήνα έβγαιναν μπροστά στον κόσμο της πόλης και μιλούσαν για τα προβλήματα της πόλης και πώς μπορούν να λυθούν, οι ηθοποιοί της παράστασης ανεβαίνουν στη σκηνή, με σχέδιο, και μη, με κείμενο, και μη, με επιχειρήματα… και μη! Ανεβαίνουν εδώ για να επιχειρηματολογήσουν για διάφορα σοβαρά (και μη) θέματα αλλά και να λύσουν προβλήματα και απορίες που οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουν, χρησιμοποιώντας λογική και μια μεγάλη δόση χιούμορ.

Οι ηθοποιοί χωρίζονται σε 2 ομάδες των 2 ατόμων, και με έναν παρουσιαστή που ρυθμίζει το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής των μονολόγων – επιχειρηματολογιών, πραγματεύονται θέματα σοβαρά, όπως η παιδεία, η υγεία, και λιγότερο σοβαρά που προκύπτουν στην καθημερινότητα μας, και σίγουρα σηκώνουν συζήτηση και λεκτική αντιπαράθεση. Στο τέλος κάθε γύρου, το κοινό ψηφίζει την ομάδα που θεωρεί ότι ήταν η καλύτερη στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι γύροι ρητορείας και επιχειρηματολογίας είναι διαφορετικού τύπου. Άλλοτε το θέμα είναι κοινό και η κάθε ομάδα επιχειρηματολογεί υπέρ ή κατά αντίστοιχα, άλλοτε ο κάθε παίκτης από κάθε ομάδα πρέπει να επιχειρηματολογήσει τόσο υπέρ όσο και κατά πάνω στο ίδιο θέμα, σε χρόνο που ορίζει ο παρουσιαστής, άλλοτε πρέπει να επιχειρηματολογήσει κάθε ομάδα υπέρ ενός παράλογου – φαινομενικά – θέματος, και άλλοτε, πρέπει να εντάξει μέσα στην επιχειρηματολογία, τυχαίες εικόνες που εμφανίζονται στο background.

Πώς λειτουργεί πρακτικά; Η δική μας εμπειρία, καθώς όπως προείπαμε καμία παράσταση δεν είναι ίδια με την άλλη, ήταν πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα, καθώς οι ομάδες έχουν χιούμορ, έχουν επιχειρήματα – κάποιες φορές πολύ σοβαρά, κάποιες πιο χαριτωμένα ή πιο εξωφρενικά, από αυτά που θα λέγαμε σε διαγωνισμό ατάκας μεταξύ φίλων. Κυρίως όμως, οι ηθοποιοί είναι ετοιμόλογοι, διασκεδαστικοί, πνευματώδεις, και προσφέρουν μια σύγχρονη μορφή των αριστοφανικών διττών λόγων καλόγουστα, με ευφάνταστες φλυαρίες, και χαριτωμένες παρεμβάσεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η σύνθεση των ομάδων, όσο και τα θέματα διαφέρουν κάθε φορά, επομένως ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει δυο παραστάσεις, και να έχει μια εντελώς καινούρια εμπειρία . Οι Παναγιώτης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Λιόλιος, Κώστας Μοσχάτος, Κύνθια Βουκουβαλίδου, Δημήτρης Γιαλελής είναι απολαυστικοί. Δεν θα ήταν δίκαιο να κρίνουμε τον καθένα ξεχωριστά, γιατί κάθε φορά ο κάθε ρήτορας – ηθοποιός δοκιμάζεται σε κάθε διαφορετικό, και γιατί η σύνθεση των ομάδων διαφέρει επίσης. Ωστόσο, δε θα μπορούσαμε να μην πούμε ότι η ετερότητα των χαρακτήρων και του τρόπου σκέψης είναι ένα από τα πολύ ισχυρά, και αστεία, στοιχεία της παράστασης.

Ο γύρος κατά τον οποίο ο ίδιος ο παίχτης- ηθοποιός πρέπει να επιχειρηματολογήσει και υπέρ και κατά του ίδιου θέματος, θα έπρεπε, κατά την άποψη μας να έχει περισσότερο χρόνο. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να βλέπεις θέση και άρση μαζί, επομένως ο παρουσιαστής θα έπρεπε ίσως να επιτρέπει την ανάπτυξη επιχειρήματος  λίγο περισσότερο, έτσι ώστε η ίδια η αναίρεση του να γίνεται ακόμα πιο αστεία. Γιατί τελικά οι ρητορείες είναι μια παράσταση πηγαίου και ανέμελου χιούμορ, με στιγμές που συναντάς σε μια παρέα, ή σε ένα τηλεπαιχνίδι που διαλέγεις το νικητή. Σε κάθε περίπτωση πάντως η δημιουργικότητα και ο αυτοσχεδιασμός αυτών των νέων ανθρώπων παρασύρει και το κοινό. Και επειδή είναι λίγες οι παραστάσεις αυτή τη στιγμή που προκύπτουν τόσο χαλαρά και απλά, και που μπορεί να σας χαλαρώσουν μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, σπεύσατε. Μένουν δυο Παρασκευές – ελπίζουμε και περισσότερες –  που θα μπορέσουν οι ρήτορες να αναπτύξουν τα τρομερά τους επιχειρήματα.

Τα επιχειρήματα παίρνουν φωτιά κάθε Παρασκευή, για λίγες μόνο παραστάσεις, στο θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια (τηλέφωνο κρατήσεων 2106460748).

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια παράστασης : 90’

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Συντελεστές: Παναγιώτης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Λιόλιος, Κώστας Μοσχάτος, Κύνθια Βουκουβαλίδου, Δημήτρης Γιαλελής

Αφίσα-δημιουργικό: Γρηγόρης Γρηγορόπουλος

Φωτογραφία: Σταυριάννα Δαούτη

Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Δημήτρης Λιόλιος, Παναγιώτης

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr