fbpx

Ειδαμε τη συναυλία για την ενίσχυση του Θεάτρου Σφενδόνη

  •  Γράφει η Κάτια Σωτηρίου για τη συναυλία της 5 Οκτωβρίου στο Θέατρο Σφενδόνη

Στα πλαίσια της προσπάθειας οικονομικής ενίσχυσης του Θεάτρου Σφενδόνη, με τίτλο “Εξι Μέρες για το Θέατρο Σφενδόνη” το βράδυ της Τετάρτης 5/10 συγκεντρώθηκαν σπουδαίοι καλλιτέχνες στη σκηνή του Θεάτρου, με σκοπό να βοηθήσουν την Άννα Κοκκίνου και το θέατρο να πραγματοποιήσει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα για το 2016.

dsc03819

Οι  Δήμητρα Γαλάνη, Μελίνα Τανάγρη, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώτα Νέγκα, Παναγιώτης Τσεβάς, και Αχχιλέας Γουάστωρ τραγούδησαν και έπαιξαν μουσικές από το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ η Ζυράννα Ζατέλη διάβασε αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Αλμπέρτ Καμύ.

«Δεν βοηθάμε το Θέατρο Σφενδόνη. Στηρίζουμε ό,τι έχει βοηθήσει εμάς όλα αυτά τα χρόνια και μας έχει κάνει να είμαστε πιο συνειδητοί άνθρωποι, σκεπτόμενοι και με τις ψυχές μας γεμάτες. Στηρίζουμε δηλαδή το “σπίτι” μας. Τιμούμε λοιπόν με έναν τρόπο την προσφορά της Άννας Κοκκίνου και του Θεάτρου Σφενδόνη στον πολιτισμό μας. Και όταν μας καλεί είμαστε εκεί, « δήλωσε η Δήμητρα Γαλάνη πριν από τη συναυλία.

Η Άννα Κοκκίνου, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες και το κοινό που έσπευσε στο θέατρο Σφενδόνη για να ενισχύσει την προσπάθεια της. Τη βραδιά, από καλλιτεχνικής άποψης άνοιξε η Ζυράννα Ζατέλη, που διάβασε αποσπάσματα που είχε επιλέξει από τα γραπτά του Αλμπέρτ Καμύ, για τη ζωή, τη δημιουργία και τον έρωτα:

dsc03823

«Το παράλογο του έρωτα είναι ότι επιθυμεί κανείς να τον επισπεύσει και να χάσει τις μέρες της αναμονής. Δηλαδή επιθυμεί να πλησιάσει στο τέλος. Από μια άποψη, ο έρωτας συμπίπτει με το θάνατο».

Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο πάντα τρυφερός και γλυκός Φοίβος Δεληβοριάς, με μια επίκληση στον Απόλλωνα, με το τραγούδι «Οι Κύκνοι», σε στίχους του Βασίλη Ρώτα και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Παροτρύνοντας το γυναικείο κοινό να μπει στο «ρόλο» τινάζοντας επιμελώς τα μαλλιά τους, ξεκίνησε το «Γλάρο» , των Αλέκου Σακελλάριου και Μάνου Χατζιδάκι.

dsc03831

 

Από τις πιο αστείες στιγμές της βραδιάς ήταν το Ισπανόφωνο τραγούδι του, που περιείχε απλά όσες ισπανικές λέξεις γνώριζε. Το κοινό ξέσπασε σε γέλια με τους στίχους που ντύνουν το έργο «Δάνειο» του Jordi Galceran Ferrer, που παίζεται για 2η χρονιά φέτος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η Δήμητρα Γαλάνη, με την Τιμή της Αγάπης από το ομώνυμο έργο της Τόνιας Μαρκετάκη, και τη Θάλασσα Πλατιά, αλλά και το All Alone Am I – Μην τον ρωτάς τον ουρανό, γέμισε το θέατρο με την βαθιά και αισθαντική φωνή της.

dsc03853

Η αεικίνητη Μελίνα Τανάγρη έφερε το μπρίο της σε μουσικές του ελληνικού ρεπερτορίου, αλλά και σε τραγούδια όπως το Canto per me, αναβιώνοντας και το πνεύμα των Βερολινέζικων καμπαρέ.  «Δεν έχει αρχή», «Αυτή η Νύχτα Μένει», τραγούδησε η Γιώτα Νέγκα, αστειευόμενη μάλιστα στο πρώτο κουπλέ του «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», προσπαθώντας να μιμηθεί την προφορά της Sophia Lauren.

dsc03939

Στο τέλος της συναυλίας όλοι επί σκηνής τραγούδησαν την «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζιδάκι, και η Δήμητρα Γαλάνη κάλεσε την Άννα Κοκκίνου για να τραγουδήσει μαζί τους το «Δίχτυ» του Σταύρου Ξαρχάκου, κλείνοντας σε κλίμα συγκίνησης και αμοιβαιότητας τη γεμάτη εικόνες και συναισθήματα βραδιά.

dsc03924

Η συναυλία των καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του «φεστιβάλ Έξι μέρες για τη Σφενδόνη». 32 καλλιτέχνες ενώνουν τις ημέρες αυτές τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν το Θέατρο Σφενδόνη να υλοποιήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμά του.

dsc03977

Το Θέατρο Σφενδόνη – εταιρεία αστική μη κερδοσκοπική- ιδρύθηκε το 1993 από την Άννα Κοκκίνου, με τη συμπαράσταση πνευματικών ανθρώπων, καλλιτεχνών και φίλων. Μιά παλιά αποθήκη ξυλείας του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη, στις παρυφές της Ακρόπολης έγινε ένα ατμοσφαιρικό λυόμενο θέατρο.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου
Mihaly Vig
Προβολή ταινίας: Turin Horse (Bela Tarr, 2011)

Σάββατο 8 Οκτωβρίου
Mihaly Vig
Προβολή ταινίας: Werckmeister Harmoniak (Bela Tarr, 2000)

Η προπώληση των εισιτηρίων όλων των εκδηλώσεων
ξεκινά τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και για τις ώρες 13:00 έως 19:00.

Τηλέφωνα Κρατήσεων: 215 51 58 968
Γενική Είσοδος: 15 ευρώ

  • Ευχαριστούμε την Ελπίδα Μουμουλίδου για τη φωτογράφιση της βραδιάς

 

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr