fbpx

Συνέντευξη με τη Γιούλη Ηλιοπούλου

Ηθοποιός , παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών, σκηνοθέτις, αλλά και παραγωγός θεατρικών παραστάσεων, η Γιούλη Ηλιοπούλου είναι πολυπράγμων και πολυσχιδής, με έντονη δράση στον ευρύτερο καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό χώρο. Έχοντας σημαντικές συμμετοχές στο θέατρο – ενδεικτικά αναφέρουμε Σφήκες του Αριστοφάνη, τη ΜΗΔΕΙΑ , την εκλογή της Μαρίας, [ θέατρο τέχνης Λονδίνου], τη Νταιάνα η πριγκιπίσσα του λαού [θέατρο Καλουτά], Το ημέρωμα της Στρίγγλας Σαίξπηρ [κρατικά φεστιβάλ] το Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας [κρατικά φεστιβάλ] την κωμωδία Πασόκ μου Σόρυ θέατρο [Περοκέ], Η θαυμαστή μπαλωματού , Φρεντερίκο Γαρθία Λόρκα[Βεάκειο] και πολλές ακόμη. Σκηνοθέτησε τις θεατρικές παραστάσεις – Υπηρέτης δύο αφενταδων – Κάρλο Γκολντόνι, Μολιέρος και Κομέντια ντελ αρτε, Οσο έχουμε τα νιάτα, και εξέδωσε την ποιητική συλλογή, ο τόπος τού κλόουν, από τις εκδόσεις Φιλιππότη και έγραψε στίχους για πολλούς γνωστούς τραγουδιστές.

Δημιούργησε την παιδική της σκηνή το 2000 και μέχρι σήμερα παρουσιάζει κλασσικά κυρίως έργα για παιδιά σε δική της θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία, σε μεγάλα κεντρικά θέατρα των Αθηνών. Φέτος επιστρέφει στη σκηνή, στο έργο «Χορεύοντας με τη θύελλα» με τον Τάκη Παπαματθαίου. Το γοητευτικό έργο του πολυβραβευμένου Peter Quilter πραγματεύεται την ιστορία δύο αντίθετων πλασμάτων που προσπαθούν να συνδεθούν σε έναν μοναχικό κόσμο.

  • Κείμενο – Συνέντευξη Κάτια Σωτηρίου
  • Ημερομηνία Δημοσίευσης 31/1/2024

K.Σ Φέτος επιστρέφετε στη σκηνή μαζί με τον Τάκη Παπαματθαίου. Μιλήστε μας για το έργο που πρωταγωνιστείτε και το ρόλο σας.

Γ.Η Επέστρεψα μετά από δέκα χρόνια στην σκηνή γιατί ενθουσιάστηκα με το έργο αυτό του πολυβραβευμένου Peter Guilter .Η θύελλα είναι ένα ξεκαρδιστικά αστείο κείμενο και ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό .Καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικότερα με την μοναξιά των ανθρώπων στην σύγχρονη κοινωνία. Αφορά  όλους μας. Ο ρόλος μου, η Τζούντιθ, είναι θυελλώδης ,είναι πολυδιάστατος ,μια γυναίκα που τολμάει να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να γλιτώσει από την αφόρητη μοναξιά της. Είναι αστεία, απρόσμενη, ασυμβίβαστη, συγκινητική.

K.Σ Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την έντονη μοναξιά και τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Τι εισπράττετε εσείς από το κοινό που σας παρακολουθεί;

Γ.Η Πρώτα από όλα είναι πολύ συγκινητικό για μένα που η παράσταση μας λειτουργεί τόσο πολύ καλά στον κόσμο .Το κοινό γελάει ασταμάτητα στο πρώτο μέρος και συγκινείται αργότερα όταν οι ήρωες αποκαλύπτουν κομμάτια της ψυχής τους ,τις αλήθειες που όλοι κρύβουμε προσεκτικά και είναι αυτές που μας απομονώνουν ,μας πληγώνουν και μας τρομάζουν .Ο κόσμος αναγνωρίζει δικά του συναισθήματα μέσα από τα  υποδόρια μηνύματα του έργου. Είναι συγκινητικά τα λόγια που ακούμε μετά την παράσταση και ο ενθουσιασμός που εισπράττουμε.

K.Σ Πώς έγινε το πέρασμα σας στην υποκριτική;

Γ.Η Ήρθε πολύ όμορφα σε πολύ νεαρή ηλικία ,έπαιξα σε κάποιες ταινίες μου άρεσε παρά πολύ και αργότερα είχα την μεγάλη τύχη να έχω προτάσεις ,όταν ακόμα σπούδαζα υποκριτική και να συνεργαστώ με τους θρύλους του Ελληνικού θεάτρου που υπήρξαν για μένα το πραγματικά σπουδαίο σχολείο που μου έδωσε τα εφόδια να συνεχίσω και να μπορώ σήμερα να ερμηνεύω, να σκηνοθετώ ,να δημιουργώ παραστάσεις με λίγα λόγια να μπορώ να λέω ιστορίες στον κόσμο με τον δικό μου τρόπο αλλά έχοντας τις γερές βάσεις σπουδαίων δασκάλων.

K.Σ Αντιμετωπίσατε σχόλια ή αρνητικές κριτικές επειδή έρχεστε από άλλο χώρο;

Γ.Η .Στον χώρο του θεάματος πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα πάντα. Έχω εισπράξει πολλή αγάπη και από τους συνεργάτες μου και από τον κόσμο, έχω δεχθεί στο παρελθόν και εκνευριστικά σχόλια . Εγώ θέλω να είμαι εντάξει απέναντι στον εαυτό μου γι αυτό δίνω πολλή αγάπη σε ότι αποφασίζω να κάνω και το κάνω με συνέπεια και επαγγελματισμό.

K.Σ Πώς βλέπετε την τηλεόραση σήμερα; Θα επιστρέφατε, και υπό ποιες συνθήκες;

Γ.Η Είναι ευχάριστο που βλέπουμε πολλές σειρές μυθοπλασίας και αρκετές αξιόλογες παραγωγές. Προφανώς και θα ξαναέκανα τηλεόραση αν ερχόταν μια πρόταση που θα με ενθουσίαζε, αλλά δεν θα έκανα κάτι που το βαριέμαι μόνο και μόνο για να κάνω τηλεόραση

K.Σ Πώς νιώθετε όταν μπαίνετε πίσω από την μάσκα του ήρωα που υποδύεστε; Προτιμάτε κωμικούς ρόλους περισσότερο;

Γ.Η Νιώθω καταπληκτικά ,να μπαίνω στην διαδικασία της έρευνας ,να γνωρίσω έναν άλλο άνθρωπο ,τον ρόλο ,ποιος είναι πως μιλάει πως κινείται και τι υπάρχει πίσω από αυτό που φαίνεται στην πρώτη ανάγνωση και έπειτα η μαγική διαδικασία της πρόβας ,η αγωνία για το χτίσιμο του χαρακτήρα για να ζωντανέψει αυτό το πρόσωπο με αλήθεια απέναντι στους θεατές. Δεν ξεχωρίζω έτσι τους ρόλους σε κωμικούς και δραματικούς ,αρκεί ο χαρακτήρας και η ιστορία που λέει να με ενθουσιάζει ,να θέλω πολύ δηλαδή να πω αυτό το κείμενο στον κόσμο

K.Σ Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε να παίξετε?

Γ.Η  Υπάρχουν πολλοί ρόλοι που με ενδιαφέρουν αλλά έχει μεγάλη σημασία να έχεις τους κατάλληλους συνεργάτες και τις κατάλληλες συνθήκες παραγωγής, κάποιοι ανεβάζουν ένα αριστούργημα και καταστρέφεται το έργο γιατί δεν υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα ,έτσι λοιπόν δεν ενθουσιάζομαι μόνο επειδή μου προτείνεται ένας υπέροχος ρόλος ,κάποιες φορές αρνήθηκα ρόλους που ονειρευόμουν γιατί οι συνθήκες και όλα τα υπόλοιπα θα έδιναν ένα κακό ανέβασμα ενός άριστου κειμένου.

K.Σ Διανύουμε μία εποχή αλλαγών τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο, έχει επηρεάσει τις επιλογές σας στις προτάσεις που σας έχουν γίνει;

Γ.Η Σίγουρα είναι μια εποχή αλλαγών σε όλα τα επίπεδα και βέβαια όταν τα πράγματα αλλάζουν σκεφτόμαστε περισσότερο είμαστε περισσότερο προβληματισμένοι πιο ανασφαλείς και αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις επιλογές όλων μας πιστεύω.

K.Σ Πώς ονειρεύεστε τη Γιούλη μετά από δέκα χρόνια; Ποιους στόχους σας δεν έχετε πραγματοποιήσει;

Γ.Η  Είμαι ένας άνθρωπος ανήσυχος και δημιουργικός αλλά δεν κάνω τόσο μάκρυνα σχέδια για την δουλειά μου. Εύχομαι να είμαι υγιής και ικανή να δημιουργώ, να βλέπω ευτυχισμένο το παιδί μου ,τον σύντροφο μου και όλους όσους αγαπώ. Ευχομαι να ζούμε όλοι οι άνθρωποι  σε ένα πιο ήρεμο, ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον χωρίς τόσο άγχος τόση εγκληματικότητα και τόση μοναξιά ,με πολιτισμό στην καθημερινότητα μας.

Κ.Σ. Σας ευχαριστώ!

Γ.Η Κι εγώ!

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr