fbpx

Δήμητρα Ματσούκα

Βαθμολογία Επισκεπτών: 5

Αποκλειστική Συνέντευξη με την κ Δήμητρα Ματσούκα!

Η παράσταση “Μια Πορνογραφική σχέση΄ που παίζετε στο θέατρο “Αθηνών” είναι καταπληκτική, αγγίζει ένα θέμα που αφορά όλους μας, τον έρωτα και τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων. Καταρχήν να αρχίσουμε με τις ευχαριστίες μας από το mytheatro για την παραχώρηση της αποκλειστικής συνέντευξης σε αυτό!

Συνάντησα την Κ Δήμητρα Ματσούκα, ένα όμορφο απόγευμα στο καμαρίνι της μετά την παράσταση της ‘μια Πορνογραφική σχέση’ που παίζεται στο θέατρο Αθηνών με μεγάλη επιτυχία. Δε ξέρω τι να πω και τι πρόλογο να κάνω για αυτή την συζήτηση μας, το σίγουρο είναι ότι αυτή η Γυναίκα λάμπει. Και λάμπει σε όλα, αλλά περισσότερο λάμπει η ψύχη της, γιατί όταν σου μιλάει, νιώθεις ότι φεύγουν πυγολαμπίδες από την ψύχη της και αγγίζουν, φωτίζουν εσένα που την ακούς.
Το κατάλαβα και από την συζήτηση που είχα μαζί της, αλλά και την συγκίνηση που προκαλεί το παίξιμο της, ήμουν παρόν όταν μετά το τέλος της παράστασης και κατά την διάρκεια της συζήτησης μας, μπήκε μια κυρία στο καμαρίνι της για να την συγχαρεί για το παίξιμο της με κυριολεκτικά δάκρυα στα μάτια της από την συγκίνηση της.
Προσωπικά μου άρεσε πολύ το παίξιμο της, μου θύμισε όμορφα νεανικά χρόνια όταν υπήρχε αυτή η αγνότητα στον έρωτα, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Το παίξιμο της μου θύμισε νεανικούς έρωτες με τις χαρές τους και τις λύπες τους και σε αυτό το ρόλο της, στις εναλλαγές του έρωτα από την χαρά στη λύπη τα πήγε περίφημα!

Το γλυκό κορίτσι με το αριστερό λακκάκι στο μάγουλο της….. είναι εδώ!

mytheatro.GR: Ξεκινάμε. Βρισκόμαστε στο θέατρο “Αθηνών”, στο Σύνταγμα, ήρθαμε να παρακολουθήσουμε τη παράσταση που παίζεται με την κ. Δήμητρα Ματσούκα και με τον κ. Στέλιο Μάινα “Μια πορνογραφική σχέση”.Τι θα δει ο θεατής στη “πορνογραφική σχέση”; Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.
Δήμητρα Ματσούκα: Εσείς θα μας πείτε που το είδατε.
mytheatro.GR: Κοιτάξτε…. α… ωραία! Θα μου πάρετε εσείς συνέντευξη λοιπόν.
Δήμητρα Ματσούκα: Ναι.
mytheatro.GR: Λοιπόν… μου άρεσε γιατί αγγίζει ένα θέμα, τον έρωτα, τον οποίο ο έρωτας στη ζωή των ανθρώπων έρχεται πάρα πολύ λίγες φορές και το κυριότερο πολλές φορές πιστεύουμε ότι είναι έρωτας και δεν είναι έρωτας. Ο αληθινός έρωτας έρχεται στη ζωή του ανθρώπου μια,άντε δύο ,άντε τρεις φορές. Ποτέ παραπάνω.
Δήμητρα Ματσούκα: Ναι! Έτσι πιστεύετε;
mytheatro.GR: Έτσι πιστεύω
Δήμητρα Ματσούκα: Εύχομαι να κάνετε λάθος.
Δήμητρα Ματσούκα: Τώρα εγώ δε ξέρω για το πόσες φορές ερωτευόμαστε στη ζωή μας. Γενικά πάντως οι άνθρωποι συμφωνούν με αυτό που λέτε εσείς. Ότι είναι λίγες. Εγώ εύχομαι αυτές οι γενικεύσεις να μην αφορούν όλους μας και να υπάρχουν κάποιοι τυχεροί που να ερωτεύονται και πιο συχνά. Στη παράσταση μας κάποιος θα παρακολουθήσει αυτό. Μια μικρή ερωτική ιστορία πάντως.
mytheatro.GR: Η παράσταση ήταν καταπληκτική και εγώ πιστεύω ότι κανείς δε θα πρέπει να τη χάσει.
Δήμητρα Ματσούκα: Α… σας ευχαριστούμε θερμά.
mytheatro.GR: Φαντάζομαι ότι πριν διαβάσεις το έργο καν θα έχετε δει την ταινία του Fonteyne.
Δήμητρα Ματσούκα: Την είχα δει.
mytheatro.GR: Θυμάστε τι συναισθήματα σας είχε δημιουργήσει;


Δήμητρα Ματσούκα: Μου άρεσε πάρα πολύ. Τόσο που είχα πει στον Κωνσταντίνο ( Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί την παράσταση ) να το κάνουμε παράσταση και
έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Και εγώ και ο Κωνσταντίνος μπήκαμε σε άλλες δουλειές μετά και τελικά φέτος που ο ίδιος επιθυμούσε να αντικαταστήσει με κάτι το θέατρο “Αθηνών”, όταν δηλαδή πήραν την απόφαση να περιοδεύσουν το “Σλουθ”, θυμήθηκε αυτή την ιστορία με τη ταινία και το πρότεινε στον κ. Παυλάκη, ο ίδιος συμφώνησε και μετά με προτροπή του Στέλιου αποφάσισε να σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος και ευτυχώς για εμάς γιατί έκανε κατά τη γνώμη μου μια εξαιρετική δουλειά.
mytheatro.GR: Είναι μια καταπληκτική δουλειά. Το έργο μου άρεσε πάρα πολύ.
Ήταν μια ιστορία που άλλα περιμένεις να δεις και άλλα βλέπεις ουσιαστικά. Δηλαδή ήταν κάτι πολύ όμορφο. Νιώθεις ότι έχεις κοινά σημεία με την ηρωίδα που ενσαρκώνεις; Δηλαδή θα έκανες κάτι παρόμοιο με την ηρωίδα σχετικά με την αγγελία;
Δήμητρα Ματσούκα: Δε θα μπορούσα να το κάνω αυτό. Όχι μόνο από θέση, επειδή θα έχω μια αναγνωρισιμότητα εξαιτίας της δουλειάς μου, αλλά και από φύση. Θα ήθελα δηλαδή να αισθάνομαι ασφαλής όσο αφορά του να γνωρίσω τον άλλο. Να γνωρίσω με ποιον βρίσκομαι.Όπως οι περισσότερες γυναίκες έτσι και εγώ αισθάνομαι ότι θα πρέπει αν προϋπάρχει ένα συναίσθημα προκειμένου να συνευρεθούν δύο άνθρωποι ερωτικά. Παρόλα αυτά η γαλλική ιστορία της λαογραφία τους μας δείχνει ότι είναι πολύ εξοικειωμένοι με τέτοιου τύπου αναζητήσεις οι ίδιοι. Ενώ εδώ παραμένει νομίζω ένα ταμπού το να … πρέπει η γυναίκα να πάρει τη πρωτοβουλία για μια τέτοια σχέση.
mytheatro.GR: Ναι. Οι γυναίκες που παίρνουν πρωτοβουλία σε μια σχέση συνήθως φοβίζουν τους άντρες ….
Δήμητρα Ματσούκα: Βέβαια.
mytheatro.GR: …. γιατί αυτό που κάνουν με αυτούς, θα μπορούσαν να το κάνουν και με κάποιον άλλον.
Δήμητρα Ματσούκα: Πάντως στη παράσταση μας, στο έργο μας, η ίδια η γυναίκα η οποία βάζει την αγγελία στο internet για μια σεξουαλική καθαρά επαφή με κάποιον είναι και η ίδια που κάνει την αρχή για να αλλάξει αυτή η ιστορία, για να γίνει μια ρομαντική ιστορία. Τουλάχιστον μια κανονική σχέση. Αυτή είναι δηλαδή που εξομολογείται τον έρωτα της δηλαδή πρώτη.
mytheatro.GR: Η θεματική του έργου είναι αν κατάλαβα καλά, είναι ο φόβος να ερωτευτούμε.
Δήμητρα Ματσούκα: Ναι.
mytheatro.GR: Τι πιστεύεις γι αυτό; Τι κάνουμε λάθος;
Δήμητρα Ματσούκα: Και λόγω ηλικίας και λόγω παρελθόντος πολύ λίγα πράγματα μπορώ να ξέρω, γιατί και κάθε φορά ο έρωτας και αυτή η γοητεία του και η δύναμη του, είναι και απρόβλεπτος και μοναδικός. Αλλά συνήθως οι άνθρωποι φοβόμαστε να παραδεχτούμε τα συναισθήματα μας προφανώς γιατί κάποια στιγμή στο παρελθόν μπορεί να έχουμε πληγωθεί ή να έχουμε απορριφτεί. Κάποιοι άλλοι από εμάς φοβούνται την εγγύτητα γιατί συχνά αυτή είναι συνυφασμένη με μια ρουτίνα και με το τέλος ενός έρωτα. Σίγουρα θέλει μια ερωτική σχέση πολύ μεγάλα ταλέντα και από τους δύο ώστε να διατηρηθεί. Πάντως αν οι ήρωες μας ήταν πιο ειλικρινείς με τις επιθυμίες τους θα ήταν νομίζω και πιο ευτυχισμένοι.


mytheatro.GR: Στη δική σας ζωή έχει έρθει στιγμή που είπες ότι κλειδώνεις την καρδιά σου και δε θες περαιτέρω δεσμεύσεις;
Δήμητρα Ματσούκα: Όχι. Από την άποψη ότι όσες φορές έχω αποφασίσει κάτι τέτοιο δεν έχω κλειδώσει την καρδιά μου γιατί ό,τι αισθανόμουνα τελικά τελείωσε.

Δήμητρα Ματσούκα: … Και αντικαταστάθηκε από κάτι άλλο. Πάντως τελείωσε αυτό που αισθανόμουν.
mytheatro.GR: Η σχέση των πρωταγωνιστών κάθε άλλο παρά πορνογραφική σχέση είναι. Πιστεύεις ότι οι θεατές θα νοιώσουν το μήνυμα που θέλει να περάσει η παράσταση;
Δήμητρα Ματσούκα: Ήσουν… σου μιλάω στον ενικό. Συγχώρεσε με.
mytheatro.GR: Όχι. Δε πειράζει. Τι λέτε; Να μου μιλάτε στον ενικό.
Δήμητρα Ματσούκα: Ωραία. Τότε θα σας μιλάω στο πληθυντικό όπως εσείς. Ήσασταν παρόν στην κυρία ….
Δήμητρα Ματσούκα: Ήσουν παρόν στην κυρία που ήρθε συγκινημένη. Μας συμβαίνει αυτό καθημερινά. Υπάρχουν άνθρωποι που συγκινούνται ειλικρινά.
mytheatro.GR: Ναι. Ωραία. Λοιπόν … τελικά οι πρωταγωνιστές θα τολμήσουν να ξεγυμνώσουν την καρδιά τους; Θα αφεθούν στον έρωτα; Δεν αφέθηκαν τελικά.
Δήμητρα Ματσούκα: Το τέλος θέλεις να πούμε. Ε;
mytheatro.GR: Όχι. Το τέλος μη το πείτε.
Δήμητρα Ματσούκα: Αλλά τουλάχιστον …
mytheatro.GR: Ας το αφήσουμε
Δήμητρα Ματσούκα: Αλλά δεν είναι και τόσο χαμένοι. Δηλαδή αν … στην αναδρομή που κάνουν αφηγούμενοι την ιστορία τους. Τουλάχιστον είχαν τη γενναιότητα να το ζήσουν έστω και σ αυτό το μικρό συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πάντως έστω και για λίγο το έζησαν.
mytheatro.GR: Πιστεύεις ότι οι ήρωες χάνουν κάπου το χειρισμό της κατάστασης; Εσύ σα Δήμητρα θα έκανες κάτι διαφορετικό;
Δήμητρα Ματσούκα: Ναι. Εγώ θα έκανα αυτό που μου έλεγε η καρδιά μου. Δηλαδή. Και ό,τι γινόταν. Θα έπαιρνα το ρίσκο. Αυτό που η γυναίκα λέει ότι “θα το ρισκάρω” και δε το κάνει τελικά. Εγώ θα το έκανα.

mytheatro.GR: Επαληθεύεται για μια ακόμα φορά ότι οι μεγάλοι έρωτες δε πάνε στην εκκλησία.
Δήμητρα Ματσούκα: Λέτε;
mytheatro.GR: Όλοι όσοι ερωτεύτηκαν πάρα πολύ δεν παντρεύτηκαν.
Δήμητρα Ματσούκα: Δε ξέρω. Εγώ ξέρω και ανθρώπους που έχουν παντρευτεί από πολύ μεγάλο έρωτα. Οι γονείς μου, ας πούμε, ήταν ένα παράδειγμα. Χώρισαν στη πορεία. Αλλά εγώ νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί έρωτες που τελικά οδηγούνται σε μια κοινή ζωή.
mytheatro.GR: Εντάξει. Η ζωή …
Δήμητρα Ματσούκα: Ίσως να μην είναι τόσο ενδιαφέρουσα θεματική για τη λογοτεχνία ή για το σινεμά ή για το θέατρο. Αν και κάποτε υπήρχε μια τάση σε ταινίες και έργα με happy end.
mytheatro.GR: Λοιπόν… οι άντρες φοβούνται τις όμορφες γυναίκες.
Δήμητρα Ματσούκα: Το λέει και στο έργο ο ήρωας μας.
mytheatro.GR: Τις φοβούνται τις όμορφες γυναίκες γιατί δύσκολα θα τα ρίξουν σε μια πολύ όμορφη γυναίκα, γιατί φοβούνται κοινώς να μη φάνε χυλόπιτα και θιχτεί ο εγωισμός τους.
Δήμητρα Ματσούκα: Έτσι λέτε;
mytheatro.GR: Ναι. Εγώ έτσι λέω και έτσι είναι και με φίλους που συζητάω μου λένε α “αυτή είναι πολύ όμορφη … ξέρω εγώ … θα φάω τα μούτρα μου ξέρω εγώ … “. Κάπως έτσι.
Δήμητρα Ματσούκα: Ναι.
mytheatro.GR: Και δεν το κάνουν. Εσείς το έχετε αντιμετωπίσει σα Δήμητρα αυτό; Δηλαδή… είστε μια πάρα πολύ όμορφη γυναίκα.
Δήμητρα Ματσούκα: Σας ευχαριστώ πολύ.
mytheatro.GR: Έτσι;
Δήμητρα Ματσούκα: Ε… τι να σας πω;
mytheatro.GR: Δηλαδή… πιστεύετε, βλέπετε κάποιος άντρας , να θέλει να σας προτείνει κάτι και να τον φοβίζει κάτι και να μην προχωράει;

Δήμητρα Ματσούκα: Δε μπορώ να απαντήσω σ αυτό. Βέβαια σκέφτομαι ότι για να έχω γνωρίσει και για να έχω υπάρξει μάλλον σε σχέσεις σημαίνει ότι προϋπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι με προσέγγισαν.
mytheatro.GR: Λέμε… οι περισσότεροι.
Δήμητρα Ματσούκα: Αλλά … δε ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι η δική μου η διαθεσιμότητα είναι πολύ συγκεκριμένη. Νομίζω δηλαδή ότι υπάρχουν γυναίκες που και καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τις ίδιες σε ένα χώρο που βρίσκονται και μπορεί να ενθαρρύνουν κάποιον ή όχι. Εγώ δεν καταλαβαίνω καν τι γίνεται με εμένα σε ένα χώρο που βρίσκομαι.
mytheatro.GR: Τα μελλοντικά σας σχέδια; Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια;
Δήμητρα Ματσούκα: Συζητάω, ελπίζω αυτά που συζητάω να πραγματοποιηθούν. Να υπάρχει η χώρα του χρόνου και να υπάρχουμε και εμείς. Αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει επίσημα εννοώ.
mytheatro.GR: Και τώρα μια και είναι η φύση της παράσταση αυτής θέλετε να ευχηθείτε κάτι στο κοινό σχετικά με τον έρωτα; Τι θα λέγατε σχετικά με τον έρωτα;
Δήμητρα Ματσούκα: Αυτό που λέει και η ηρωίδα μου. Ότι η στιγμή της συνειδητοποίησης ενός έρωτα είναι μια στιγμή υπέρτατης για τον άνθρωπο και καλό είναι να αφεθούμε. Είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα ο έρωτας. Ας το ζήσουμε.
mytheatro.GR: Εντάξει. Εγώ αυτά ήθελα να σας ρωτήσω.
Δήμητρα Ματσούκα: Σας ευχαριστώ πολύ.
mytheatro.GR: Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι;
Δήμητρα Ματσούκα: Όχι. Είμαι πολύ ευχαριστημένη.
mytheatro.GR: Ευχαριστώ.
Δήμητρα Ματσούκα: Μια χαρά.

1 σκέψη στο “Δήμητρα Ματσούκα”

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr