fbpx

«Τερεζίν»

στο Θέατρο Αργώ

Το θέατρο Αργώ σε συμπαραγωγή με την ομάδα Θεάτρου Δήλος, παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Τερεζίν», σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη.

terezin1
Η Τερεζίν ή αλλιώς Theresienstadt είναι κτίριο που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα και λειτούργησε αρχικά ως στρατιωτικό οχυρό. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως Εβραϊκό γκέτο. Συγκεκριμένα, η Τερεζίν αποτέλεσε ενδιάμεσο στρατόπεδο για πάνω από 150.000 Εβραίους, πριν επιβιβαστούν στα τρένα θανάτου που οδηγούσαν στο Άουσβιτς και την Τρεμπλίνκα.

Μέχρι το τέλος του πολέμου, 35.000 Εβραίοι ανάμεσά τους και δεκάδες χιλιάδες παιδιά, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ιδιόμορφο αυτό γκέτο. Ιδιόμορφο γιατί δεν αποτέλεσε στρατόπεδο εξόντωσης αλλά προπαγάνδας. Χιλιάδες Εβραίοι καλλιτέχνες βρέθηκαν στην Τερεζίν και αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν έργα προς τιμήν του Γερμανικού κράτους. Ένα εικονικό πολιτιστικό κέντρο, ικανό να πείσει τους επισκέπτες του Ερυθρού Σταυρού και την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ευνοϊκή μεταχείριση της εβραϊκής φυλής.

Τερεζίν. Πόλη – γκέτο για χιλιάδες Εβραίους αλλά και τόπος συνάντησης των μεγαλύτερων Εβραίων καλλιτεχνών. Το γκέτο – βιτρίνα του Ναζιστικού κόμματος, συγκέντρωσε κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όλων των ειδών τους καλλιτέχνες. Αντιμέτωποι με τον βέβαιο θάνατο, καλούνται να δημιουργήσουν για μια τελευταία φορά πριν σταλούν στους θαλάμους αερίων. Μια ομάδα καλλιτεχνών ετοιμάζει ένα καμπαρέ για την επίσκεψη του Ερυθρού σταυρού.

Το τέλος της παράστασης θα σημάνει και το τέλος της ζωής τους. Ο καλλιτέχνης πεθαίνει, το έργο του όμως μένει και ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο αιωνίως. Ένα καλλιτεχνικό διάβημα ως ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, μια μουσικoχορευτική παράσταση ως απάντηση στην φρικαλεότητα των βασανιστηρίων.

Πρωτότυπο κείμενο της ομάδας θεάτρου «δήλος», εμπνευσμένο από το θεατρικό κείμενο «Ούτε πουλιά πετάνε, ούτε λουλούδια ανθίζουν» της Σοφίας Αδαμίδου.
Η ομάδα θεάτρου «δήλος», δημιουργήθηκε το 2014 από τους απόφοιτους του έτους της σχολής «δήλος», σε συνεργασία με τη σχολή. Στόχος της ομάδας είναι η συνεχής παρουσία στο θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης με παραστάσεις σε γνωστά θέατρα της Αθήνας και όχι μόνο. Πρώτη παράσταση «Τα Μάγια Της Πεταλούδας» του Λόρκα σε σκηνοθεσία – χορογραφία Νικολέτας Ξεναρίου και πρωτότυπη μουσική του Χρίστου Θεοδώρου.

Η παράσταση ανέβηκε στην εφηβική σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου την χειμερινή σεζόν 2014-2015, ενώ συμμετείχε στο «Bob Festival» και στο Φεστιβάλ εταιρικών θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) στο θέατρο «Προσκήνιο». Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της με τον «Θίασο» του Θ. Αγγελόπουλου σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Χατούπη και φέτος συνεργάζεται με το θέατρο Αργώ στη μουσικοθεατρική παράσταση «Τερεζίν» σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Χατούπη.

terezin

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δήμητρα Χατούπη, κίνηση- Νικολέτα Ξεναρίου, πρωτότυπη σύνθεση μουσικής – Χρίστος Θεοδώρου, διδασκαλία τραγουδιών – Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου, διδακαλία κρουστών – Νίκος Τουλιάτος, σκηνική – Αντώνης Χαλκιάς, Γιάννης Δαμίγος, κοστούμια – Μάριος Ράμμος, φωτισμοί – Βασίλης Καραργύρης, βοηθός σκηνοθέτη – Γιώργος Αδαμαντιάδης, φωτογραφίες – Μιχάλης Αβρατόγλου.
Παίζουν: Άννα Χανιώτη, Αστέριος Χασάπης, Γιάννα Σωτηροπούλου, Γιούλη Αθουσάκη, Γρηγόρης Μπαλλάς, Δήμητρα Δρακοπούλου, Δήμητρα Ζακάκη, Δήμητρα Μάμαλου, Αιμιλία Σιαφαρίκα, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Θωμάς Καζάσης, Ιάκωβος Μηνδρινός, Ιωάννα Σιμάτη, Κωνσταντίνος Παράσης, Κλειώ Χαβγιέ, Κώστας Αλέξης, Λευτέρης Παπακώστας, Μελίνα Μαστραντώνη, Νώντας Μιχαλόπουλος, Πάνος Αποστολόπουλος, Πένυ Χρυσικού, Τρύφωνας Ζάχαρης, Φωτεινή Τσούλη, Χριστίνα Πετρολέκα. Στην τρομπέτα ο Γιώργος Βασιλόπουλος.

 

1 σκέψη στο “«Τερεζίν»”

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr