fbpx

Το τελευταίο τρένο» και το «Μυστικό μονοπάτι» Κριτική

της Τούλας Μπούτου στο Θέατρο Ελπίδας Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη

  • Κριτική Στέλιος Αντωνιάδης

Η Τούλα Μπούτου είναι διακεκριμένη γιατρός, η πρώτη αναισθησιολόγος στην Ελλάδα. Παράλληλα με την επαγγελματική της απασχόληση, σε ένα τόσο απαιτητικό λειτούργημα, η αγάπη για τη λογοτεχνία της επιτρέπει να βρίσκει χρόνο ώστε να κάνει αυτό που τόσο καλά ξέρει, να γράφει θαυμάσια έργα.

theatro elpidas
Έχει γράψει ποίηση, λογοτεχνία και οκτώ θεατρικά έργα που ανέβηκαν σε διάφορα θέατρα με μεγάλη επιτυχία. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για τα θεατρικά αλλά και για όλα τα άλλα βιβλία της.

stelios-antoniadis-konstantinoypolh-550x854
Στέλιου Αντωνιάδη Η πόλη που με ακολουθεί. Αγορα On LIne

Στο «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΑΙΝΟ»: Ένας άντρας, στο απομονωμένο εξοχικό του σπίτι, απελπισμένος, απογοητευμένος σε βαριά μελαγχολία, ετοιμάζει την αυτοχειρία του. Προσπαθεί να αφήσει κάποιο μαγνητοφωνημένο μήνυμα με το πιστόλι στο χέρι. Τα ξαφνικά χτυπήματα στην πόρτα από μια άγνωστη κυνηγημένη γυναίκα μέσα στη νύχτα αλλάζουν την κατάσταση. Το αρχικό ξάφνιασμα μετατρέπετε σε συμπόνια και αργότερα σε τρυφερότητα για να καταλήξει σε μια σωτήρια και για τους δύο συναισθηματική σύνδεση. Η δύναμη της ανθρώπινης ζεστασιάς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά παντοδύναμη, λυτρωτική, ευεργετική.
Στο «ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ» δύο μητέρες, μέσα σε βαρύ πένθος, κλαίνε για τον άδικο χαμό των παντρεμένων παιδιών τους σε τροχαίο δυστύχημα. Η λύπη, παρόλο που το επίπεδο τους δεν τις αφήνει να παραφερθούν, επηρεάζει τα λόγια, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους. Ποιος φταίει; Τι να έγινε και το αυτοκίνητο βρέθηκε στον γκρεμό; Ερωτήματα που θα τις βασανίζουν σε όλη τους την υπόλοιπη ζωή. Μέσα σε αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα παρουσιάζεται μία κυρία η οποία αποκαλύπτοντας ένα μυστικό αλλάζει πολλά για τη μητέρα του αγοριού.

Δύο ιστορίες επίκαιρες. Οι δύσκολες καταστάσεις που ζούμε έχουν αυξήσει τον αριθμό αυτών που αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν. Στην άλλη πλευρά υπάρχουν εκείνοι που αυτοκτονούν ζώντας στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με ασύγκριτη οικονομική ευρωστία. Ποια είναι τα αίτια της κατάθλιψης στους διάφορους πληθυσμούς και γιατί τα περιστατικά αυξάνονται; Ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον σημερινό τρόπο ζωής και πολλούς άλλους παράγοντες. Τα τροχαία δυστυχήματα σκοτώνουν καθημερινά πολλούς ανθρώπους που όταν ακούμε τους αριθμούς ή βλέπουμε τις εικόνες ανατριχιάζουμε (υπάρχουν φυσικά και αυτοί που μένουν ανάπηροι). Πόσοι γονείς κλαίνε κάθε χρόνο και πόσες οικογένειες ξεκληρίζονται.
Στο θέατρο όλα αρχίζουν από αυτά που θέλει να μας πει ο συγγραφέας και τελειώνουν σε αυτό που μας μένει όταν βγαίνουμε από την αίθουσα. Το θέμα του κάθε μονόπρακτου, όπως φαίνεται, είναι επίκαιρο και καταθήπτικό η κυρία Μπούτου όμως στο τέλος βάζει πάντα την ελπίδα για μια ζωή που με την αγάπη ενός άντρα, μιας γυναίκας, ενός παιδιού συνεχίζεται

Συντελεστές Θεατρική Κριτική

Η σκηνοθεσία του Τάσου Λέρτα είναι αψεγάδιαστη. Τα σκηνικά και τα Κοστούμια της Μαριλένας Μέλη είναι πολύ καλά. Οι φωτισμοί του Στάθη Αναστασίου εξυπηρετούν πολύ ικανοποιητικά την παράσταση. Η μουσική της Ιωάννας Παρασκευοπούλου συνοδεύει με μεγάλη επιτυχία τα έργα. Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαριλένα Μέλη, Ελένη Καταλιακού. Φωτογραφία: Αναστασία Λουκρέζη.

Παίζουν

«Το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΑΙΝΟ»: Ο γνωστός πεπειραμένος ηθοποιός Βύρων Κολάσης ερμηνεύει με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο του δύσθυμου, απελπισμένου άντρα. Ο Οδυσσέας Σταμούλης είναι πάρα πολύ καλός στον ρόλο του γκάνγκστεροειδή συζύγου. Η Μιλένα Παρθενίου είναι επίσης πάρα πολύ καλή στον ρόλο της γυναίκας που με την παρουσία, τη θηλυκότητα και την τρυφερότητα της μπορεί να αλλάξει πολλά.

«Το ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ»: Η παλιά καλή ηθοποιός Νίτα Παγώνη είναι απολαυστική στον ρόλο της αριστοκράτισσας μητέρας που προσπαθεί παρόλη τη λύπη να κρατήσει την αξιοπρέπεια της. Η Αναστασία Ελευθερίου, στον ρόλο της συμπεθέρας είναι επίσης πιστική. Η Μιλένα Παρθενίου είναι και σε αυτόν τον ρόλο πολύ καλή όπως πολύ καλοί είναι και ο Πάνος Νικολαΐδης με την Έφη Χατζούλη.
Μια παράσταση που αξίζει να δείτε Στέλιος Αντωνιάδης – mytheatro.gr

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr