Who is Who με τη Νεκταρία Γιαννουδάκη

  • Επιμέλεια κειμένου Κάτια Σωτηρίου

Αριστοκρατική, με φυσική ευγένεια και ένα άφθονο ταλέντο που ξεδιπλώνεται επί σκηνής: η Νεκταρία Γιαννουδάκη είναι μια ήρεμη δύναμη του θεάτρου, με πλούσιο βιογραφικό τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Γεννήθηκε στα Χανιά, και ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία, κρυφοκοιτάζοντας όμως και προς τις θεατρικές σπουδές.

Αριστούχος με υποτροφία της ανωτέρας δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών, πήρε την πρώτη επαγγελματική δουλειά της στη Νέα Υόρκη για το Next Wave Festival στο  Brooklyn Academy of Music σε σκηνοθεσία Β. Καλλιτση και χορογραφίες Απ. Παπαδαμακη με το”The Mysteries of Eleussis. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως οι Φασουλής, Τσιάνος, Κούνδουρος, Παπαθεοχάρης, Φεζολλάρι, Νανούρης, Λύρας, Κοέν και άλλοι, ενώ στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει σε σπουδαίες παραγωγές όπως οι Μάγισσες της Σμύρνης, ο Γιούγκερμαν κ.α.  Τα τελευταία χρόνια διδάσκει υποκριτική σε θεατρικές σχολές της Αθήνας.

Αποδεχόμενη την πρόσκληση μας, απάντησε στο ερωτηματολόγιο του Τζέιμς Λίπτον, που χρησιμοποιείται στο «Inside the Actors Studio»

Η Νεκταρία Γιαννουδάκη στο Νηπιαγωγείο!

1. Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας;
“Είμαι καλά και το αεροπλάνο δε θα πέσει.”Θα ξεκινήσω να το γράφω τη μέρα των γενεθλίων μου όταν θα κλείνω τα 70 μου χρόνια!

2. Εάν δεν ήσασταν καλλιτέχνης, τι θα θέλατε να είστε;
Μικρούλα που πίστευα πως θα μπορέσω να σώσω τον κόσμο από την αδικία, ήθελα να γίνω Δικαστής…

3. Ποια αφίσα στόλιζε τον τοίχο του εφηβικού σας δωματίου;
Του John Taylor των Duran Duran!

4. Ποιο είναι το τραγούδι που βάζετε όταν είστε στενοχωρημένος/η;
Τη δίκοπη ζωή του Μ.Ελευθερίου τραγουδισμένο μόνο από τον Γ.Μεράντζα και το Cambay’s water του Καββαδία τραγουδισμένο μόνο από τον Κούτρα και στα δύο συνθέτης ο Θ. Μικρούτσικος. Στα δύσκολα ακούω το “όσο βαρούν τα σίδερα”κρητικό του Φουσταλιέρη και όταν θέλω να χορέψω παρέα με τον πόνο μου το “paint it black”των Rolling Stones.

5. Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εμπειρία-ορόσημο;
Όταν σε νεαρή ηλικία ο Κώστας Τσιάνος με εμπιστεύτηκε στο ρόλο της μάνας στο “Ματωμένο γάμο”.

6. Στις αποφάσεις σας καθοδηγεί η λογική ή το θυμικό;
Παλαιότερα το θυμικό με τα χρόνια και με δουλειά με τον εαυτό μου, μάλλον η λογική.Η μήπως ακόμα το θυμικό;Δεν ξέρω….τα νεύρα μου!

7. Ποιο είναι το πιο σημαντικό κριτήριο όταν επιλέγετε μια συνεργασία;
Κείμενο,σκηνοθέτης, ρόλος είναι το τρίπτυχο που προσπαθώ να καθορίζει τις επιλογές μου μαζί και η προσδοκία η ελπίδα ότι μέσα από την κάθε συνεργασία, θα έχω μετακινηθεί υποκριτικά έστω και λίγο.

8. Δράμα ή κωμωδία;
Δράμα με ανάσες κωμικές η κωμωδία με δραματικές πινελιές.Αγαπώ την τραγωδία, το ποιητικό θέατρο αλλά και το παράλογο.

9. Βουνό ή θάλασσα;
Θάλασσα βέβαια! Είμαι ψάρι!

10. Γλυκό ή αλμυρό;
Γλυκό !Σοκολάτα!Στα μεγάλα ζόρια όμως εναλλάξ αλμυρό γλυκό και εναλλάξ αυτοτιμωρία απόλαυση σαν να μην υπάρχει αύριο… όποιος κατάλαβε κατάλαβε…!

11. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Δείτε ξανά την απάντηση μου στην πρώτη ερώτηση…ε λοιπόν ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι είναι να μην είμαι καλά και να πέσει το αεροπλάνο…όχι βέβαια ότι θα ήταν ωραίο το να είμαι καλά και πάλι το αεροπλάνο να πέσει αλλά και το να μην είμαι καλά και αυτό να μην πέσει πάλι δε θα ευχαριστηθώ το ταξίδι με το αεροπλάνο.. .. σωστά;! Μιλάω με γρίφους;

12. Ποια η μεγαλύτερη πηγή χαράς;
Όταν παίζω με τα παιδιά στο σπίτι κομμωτήριο και μου χαϊδεύουν τα μαλλιά και όταν κατά τη διάρκεια μιας πρόβας ή μιας παράστασης έχω νιώσει δημιουργικά έχοντας “φύγει” ή μάλλον “ξεφύγει”!

13. Ποια είναι η εικόνα σας για την ευτυχία;
Ισορροπημένη ζωή χωρίς άγχη ,αγωνίες , ενοχές και απωθημένα.

14. Ποια είναι η πιο ευχάριστη παιδική σας ανάμνηση;
Μια αγκαλιά που μου έκανε η μαμά μου όταν ξάπλωνε δίπλα μου και την είχα ονομάσει “λαγκουφάκι “και με πόση λεπτομέρεια με σκέπαζε ο μπαμπάς μου για να μην κρυώνω όταν ξαπλωνα να κοιμηθώ.Πόση ασφάλεια ένιωθα!

15. Τι έχετε μετανιώσει και εάν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, δεν θα ξανακάνατε;
Το να γκρινιάζω με όσα μου λείπουν και να μην απολαμβάνω αυτά που έχω.

16. Οι μεγάλοι έρωτες είναι καταδικασμένοι ή ευλογημένοι να γράψουν ιστορία;
Οι μεγάλοι έρωτες είναι μοιραίοι έρωτες και δυστυχώς καταδικασμένοι.

17. Ποια είναι η ταινία που είδατε πιο πρόσφατα στο σινεμά και σας συγκίνησε;
Η τελευταία ταινία που είδα στο σινεμά ήταν σε θερινό!Δεν προλαβαίνω δυστυχώς. Ηταν αγγλική “Ανεκπλήρωτος γάμος”πολύ τρυφερή ταινία στο δεύτερο μέρος βαλάντωσα.Πόσα τραβάει το ανθρώπινο είδος επειδή φοβάται….

18. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Αυτήν την περίοδο ξαναδιαβάζω Δ.Σολωμό και Γ.Χορτάτση και με μαγεύει ο χειρισμός της γλώσσας,η επιλογή των λέξεων,η χρήση του συντακτικού, τόσο στη “Γυναίκα της Ζάκυθος”του πρώτου όσο και στην “Ερωφιλη” του δεύτερου.

19. Τι σας εξιτάρει δημιουργικά, πνευματικά ή συναισθηματικά;
Ο συγχρονισμός και η σύμπτωση που δεν τη θεωρώ σύμπτωση.

20. Ποιος ήχος ή θόρυβος σας αρέσει;
Τα χασμουρητά των παιδιών και το δίπλωμα μιας νάυλον σακούλας από κάποιον…. μπορεί να κοιμηθώ επί τόπου!

21. Ποιον ήχο ή θόρυβο μισείτε;
Το να πιέζει κάποιος ένα πλαστικό μπουκάλι νερού,το να ανοιγοκλείνει νευρικά το καπάκι του στυλό… αλλά και ο ήχος του κομπολογιού μια φρίκη είναι… α!και το να μου μιλάνε στο τηλέφωνο ενώ μασουλάνε….

22. Ποια είναι η αγαπημένη σας λέξη;
“Σ’ ευχαριστώ”

23. Ποια είναι η λιγότερο αγαπημένη σας λέξη;
“Χαλάρωσε”Εκεί είναι που εκνευρίζομαι περισσότερο!

24. Ποια υπερδύναμη θα θέλατε περισσότερο να κατέχετε;
Της ίασης.Να ακουμπάω κάποιον και να γίνεται καλά.Είτε ψυχικά είτε σωματικά.Αν τώρα θα μπορούσα να έχω και μια δεύτερη,θα ήθελα να μπορώ να διαβάζω τη σκέψη των γύρω μου…

25. Ποιο χαρακτηριστικό θαυμάζετε περισσότερο σε έναν άνθρωπο;
Τον ισορροπημένο άνθρωπο ,αυτόν που είναι σε επαφή με το κέντρο του,που δεν είναι έρμαιο των άλλων.

26. Απέναντι σε ποια ελαττώματα είστε πιο επιεικής;
Στη ζήλια και στην αργοπορία.

27. Ένας αγαπημένος σας ήρωας της πραγματικής ζωής;
Του παρελθόντος χρόνου ο Σωκράτης του ενεστώτα Ο πάτερ Αντώνιος.

28. Ποιο είναι το Motto της ζωής σας;
Παλαιότερα”Το καλύτερο είναι να σε αγαπάνε ,αν δε σε αγαπάνε τουλάχιστον να σε σέβονται ,αν δε σε σέβονται να σε φοβούνται”.Και εδώ και κάποιο καιρό χωρίς να έχω την παραμικρή σχέση με το ποτό με συγκινεί η προσευχή των Α.Α έχει τόση σοφία αυτή η μικρή προσευχή με κύριο ζητούμενο την αυτογνωσία:”Θεέ μου δώσε μου το Θάρρος να αλλάξω αυτά που μπορώ,τη Δύναμη να αποδεχτώ αυτά που δεν μπορώ να αλλάξω και τη Σοφία να καταλαβαίνω τη διαφορά μεταξύ των δύο……”

29. Τι αγαπάτε στο θέατρο;
Το παιγνίδι, το παίδεμα,την έκπληξη,το απρόοπτο,την ποικιλία,την εναλλαγή,τις συναντήσεις-συνεργασίες, τη μαθητεία,ακόμα και τη ματαιότητα του !

30. Πού μπορούμε να σας δούμε αυτόν τον καιρό;
Στο θέατρο Skrow κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή στις 9 μμ στο έργο της Π.Φυλακτάκη “Φύκι στο βυθό” σε σκηνοθεσία Κ.Μάρκελλου, και από Μάρτιο κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Σταθμός στην παράσταση “Αφορμή-Τρωάδες” σε σκηνοθεσία Τ.Αλατζά.
Σας ευχαριστώ πολύ!

 Το ερωτηματολόγιο του Λίπτον που χρησιμοποιείται στο Inside the Actor’s Studio,αποτελεί μετεξέλιξη του ερωτηματολογίου προσωπικότητας που λανθασμένα αποδόθηκε στον Μαρσελ Προυστ. Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ακόμη ο Μαρσέλ Προυστ ήταν έφηβος, απάντησε ένα ερωτηματολόγιο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο ανήκε στη φίλη του Αντουανέτα, κόρη του μετέπειτα Προέδρου της Γαλλίας, Φελίξ Φορέ.Την εποχή εκείνη, ήταν συνήθεια ανάμεσα στα μέλη των αγγλικών οικογενειών ν’ απαντούν σε λίστα ερωτήσεων που αποκάλυπταν τις προτιμήσεις και τις αντιλήψεις του ερωτηθέντος. Ο Γάλλος τηλεοπτικός παρουσιαστής Μπερνάρ Πιβό υπέβαλε τους καλεσμένους του στη δοκιμασία του ερωτηματολογίου για μια ολόκληρη δεκαετία, ενώ ο Τζέιμς Λίπτον, παρουσιαστής του προγράμματος «Inside the Actors Studio», έκανε το ίδιο, εξελίσσοντας το, και αυξάνοντας τις ερωτήσεις του.. Το Vanity Fair ξεκίνησε να δημοσιεύει το ερωτηματολόγιο το 1993 στην πιο διάσημη τελευταία σελίδα περιοδικού του 20ού αιώνα και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

  • 296
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε