fbpx

Καφεκοπτεία Λουμίδη

Το mytheatro.gr εγκαινιάζει σήμερα την νέα του στήλη «Ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν στον χρόνο». loymidis logoΠέρα από την ενότητα του Θεάτρου, όπου το site μας προσπαθούσε ανέκαθεν να προβάλλει και να στηρίζει μικρές, αξιόλογες ομάδες καθώς επίσης και τις σημαντικές παραστάσεις της χρονιάς, έχουμε επεκτείνει το φάσμα των ενδιαφερόντων μας, με ενότητες για βιβλία, κινηματογράφο, ιστορία θεάτρου και συνεντεύξεις νέων καλλιτεχνών, το πρόσωπο του μήνα, κλπ.

Με ένα παρόμοιο σκεπτικό, είχαμε την ιδέα να στηρίξουμε και Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς και έχουν διακριθεί για την ποιότητα των υπηρεσιών τους, παρουσιάζοντας την ιστορία τους μέσα στον χρόνο.

Την νέα μας στήλη θα εγκαινιάσει σήμερα μία επιχείρηση που εδώ και χρόνια έχει κερδίσει μια θέση στις καρδιές και τα σπίτια των Ελλήνων, τα Καφεκοπτεία Λουμίδη.
LOYMIDIS16
Πίσω από την σχεδόν 100 χρόνων ιστορία των Καφεκοπτείων, κρύβονται τρία αδέρφια: ο Αντώνιος, ο Νίκος και ο Ιάσων Λουμίδης. Γεννημένοι στην Κάρυστο, οι τρεις αδερφοί μετακόμισαν στον Πειραιά το 1913, με σκοπό να διεκδικήσουν μια καλύτερη τύχη.

Ένα σχεδόν «πρωτόγονο» μπακάλικο, θα σημάδευε όλη την μετέπειτα πορεία τους. Ένα μπακάλικο που χρησιμοποιούσε για την παραγωγή του καφέ ένα χειροκίνητο καβουρδιστήρι 10 οκάδων, ενώ η καύσιμη ύλη ήταν ξύλα ή κάρβουνα. Μπορεί να είναι πάντα ένα δύσκολο στοίχημα η παρασκευή καφέ, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό χρώμα και το άρωμα, χωρίς να χαθούν τα πολύτιμα συστατικά του στο ψήσιμο, όμως τα τρία αδέρφια γρήγορα κατέκτησαν τα μυστικά μιας τέχνης, που οι ίδιοι –στην συνέχεια–τελειοποίησαν.

LOYMIDIS3Το 1919 καταφέρνουν να ενώσουν όσα χρήματα έχουν αποταμιεύσει με την σκληρή τους εργασία και ανοίγουν στον Πειραιά, στην οδό Ρετσίνα, το πρώτο μαγαζί που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην πώληση φρεσκοκομμένου καφέ, καθιερώνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα του φρεσκοαλεσμένου καφέ στα παντοπωλεία. Η φήμη του μαγαζιού εξαπλώθηκε γρήγορα και η αγάπη του κόσμου έφερε και το άνοιγμα δεύτερου Καφεκοπτείου στον Πειραιά, στην οδό Τσαμαδού (1923).
Η επιτυχία της επιχείρησης και η ζήτηση του προϊόντος, όπως ήταν αναμενόμενο, γέννησε και έναν μικρό ανταγωνισμό, καθώς και άλλοι θέλησαν να επωφεληθούν της νέας «μόδας» και έτσι κάποιος άνοιξε καφεκοπτείο κοντά σε αυτό των αδερφών Λουμίδη στην οδό Τσαμαδού. Τότε ήταν (1927) που ο Νικόλαος Λουμίδης πρωτοείπε: «Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες», μία φράση που έμελλε να γίνει το σλόγκαν που θα ταυτιζόταν όχι μόνο με μία συγκεκριμένη μάρκα καφέ, αλλά με ολόκληρο το είδος.

LOYMIDIS8Η επιχείρηση συνεχίζει να ανθεί και ανοίγουν διαρκώς νέα υποκαταστήματα. Το 1928 ανοίγει το Καφεκοπτείο των Χαυτείων, το οποίο έχει απαθανατίσει σε στίχους του ο ποιητής Σουρής: «Καφέ Βραζιλίας σαν θέλεις να πιεις Και κέφι να κάνεις ωσάν μερακλής Στο δρόμο Αιόλου μεσ’ τα Χαυτεία Λουμίδης και Σία». Στην δεκαετία του ’30, ο Λουμίδης έρχεται στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σταδίου κοντά στο βιβλιοπωλείο της Εστίας. Το λεγόμενο «πατάρι του Λουμίδη», όπως έγινε γνωστό, εξελίχθηκε σε ένα λογοτεχνικό καφενείο, συγκεντρώνοντας πολλές επιφανείς προσωπικότητες της εποχής από τον χώρο του πνεύματος και της τέχνης.

LOYMIDIS4
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιχείρηση συνεχίζει να αναπτύσσεται από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50 κι έπειτα. Δημιουργείται μία σύγχρονη εγκατάσταση, όπου συγκεντρώνεται η διαδικασία φρύξης του καφέ, ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η ποιότητά του, ενώ νέο καφεκοπτείο ανοίγει στην Αγορά Αθηνών. Το 1958 η επιχείρηση αποφασίζει να κάνει ένα άλμα και στον γλυκό κόσμο της σοκολάτας και έτσι ιδρύεται η Σοκολατοποιία Λουμίδη στο Περιστέρι.

Την δεκαετία του ’60, έρχεται να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης η δεύτερη γενιά της οικογένειας Λουμίδη, αποτελούμενη από τους πέντε γιους των τριών αδερφών. Το καφεκοπτείο της οδού Τσαμαδού στον Πειραιά έχει ήδη μεταμορφωθεί σε ένα ιδιόκτητο κατάστημα εντυπωσιακής, σύγχρονης αισθητικής, ενώ η επιχείρηση εντείνει την παρουσία της και στην συμπρωτεύουσα, με το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος, καθώς επίσης και την δημιουργία κεντρικής μονάδας για την συσκευασία και την διανομή του καφέ.

LOYMIDIS15Το 1971 συστήνεται η Λουμίδης Α.Ε. με αποκλειστικό σκοπό την παρασκευή και διανομή του τυποποιημένου καφέ Παπαγάλος Λουμίδη. Το 1987, η Λουμίδης Α.Ε. εξαγοράζεται από την Nestle, όμως η οικογένεια Λουμίδης εξακολουθεί τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες μέσω των Καφεκοπτείων Λουμίδη, συνεχίζοντας την παράδοση του φρεσκοκομμένου καφέ και περνώντας από γενιά σε γενιά τα «μυστικά» της τέχνης που ξεκίνησαν σχεδόν 100 χρόνια πριν τα τρία αδέρφια από την Κάρυστο.LOYMIDIS5

Από το 1995 και έπειτα, ιδρύονται νέα καφεκοπτεία σε πολλές επαρχιακές πόλεις, ενώ η οικογένεια Λουμίδη συνεργάζεται έξυπνα και με διάφορες αλυσίδες super-market, προκειμένου να φέρει τα φρέσκα προϊόντα της σε περισσότερες περιοχές.

Ακόμα και σήμερα, η εμπειρία σε ένα κατάστημα των Καφεκοπτείων Λουμίδη είναι μοναδική: το άρωμα του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ, τα αρωματικά τσάγια και οι σοκολάτες, τα αγνά λουκούμια και τα γλυκά του κουταλιού, μα πάνω από όλα, η αίσθηση πως γίνεσαι μέρος μιας μακρόχρονης κληρονομιάς και παράδοσης, που μια οικογένεια τριών γενιών, εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει, χωρίς εκπτώσεις, με ποιότητα, ήθος και απέραντη αγάπη για τον καλό ελληνικό καφέ.

ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ ΛΟΥΜΙΔΗ ΑΒΕΕ
Πανεπιστημίου 69
105 64 – Αθήνα
Τηλ. +30 210 3214426, fax: +30 210 3243497
www.kafekopteialoumidi.gr

διαφημιση ιστοσελιδων, δείτε τώρα.

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr