fbpx

Στράτος Τζώρτζογλου θα ερμηνεύσει Νίκο Καζαντζάκη

  • Από την Συντακτική ομάδα του mytheatro.gr

Ο Στράτος Τζώρτζογλου είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει αναδείξει η χώρα μας. Η καλλιτεχνική του πορεία είναι πολυμορφική, δίνοντας πλήθος διαφορετικών ερμηνειών με ένα κοινό παρανομαστή. Πάθος, υποκριτική δεινότητα και μια βαθιά ειλικρινή αγάπη τόσο για τον χαρακτήρα που υποδύεται όσο και για την τέχνη που υπηρετεί.

STRATOS TZORZOGLOY3

Παρατηρώντας τους ρόλους που επιλέγει να ερμηνεύσει τα τελευταία χρόνια στο θέατρο μπορούμε να μιλήσουμε για μια μεγάλη στροφή τόσο στην καλλιτεχνική του πορεία όσο και στον βαθύτερο και πιο ουσιαστικό καλλιτεχνικό εαυτό του. Πρόσφατο δείγμα τέτοιας δουλειάς του είδαμε στο θεατρικό έργο του Τσιμάρα Τζανάτου «Δεσποινίς Δυστυχία» όπου το «Θέατρο Τέχνης» αντήχησε από το χειροκρότημα του κοινού μπροστά στην ερμηνεία του.

Τώρα βρίσκεται σε πρόβες για ένα νέο μεγάλο εγχείρημα. Μια θεατρική παράσταση βασισμένη στην «Ασκητική» και στην «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη.
Τον στέρεο λόγο της “Ασκητικής” και τον απολογητικό δυναμισμό της “Αναφοράς στον Γκρέκο” του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει στη σκηνή ο Στράτος Τζώρτζογλου.

STRATOS TZORZOGLOY1

Η “Κραυγή”, μία ποιητική σύνθεση βασισμένη στα δύο αριστουργήματα του διάσημου Έλληνα διανοητή, είναι ένας θεατρικός μονόδρομος που αντικατοπτρίζει τη μοναχική διαδρομή προς την αναζήτηση του Θεού. Φωτίζει την υπαρξιακή ανάσταση, την ανάταση των αισθήσεων, το καμίνι του νου, την καυτή απειλή των παθών και ακολουθεί βήμα βήμα την πανανθρώπινη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη που παραμένει μέχρι σήμερα αξεπέραστη.
Μέσα από την “Κραυγή” αφουγκραζόμαστε την ανάσα του Καζαντζάκη, την επιθυμία του να δώσει πρόσωπο στο χάος, να υποτάξει το Εγώ και τα στοιχεία της φύσης οδεύοντας προς τη σοφία και τη νίκη του εφήμερου. Ακολουθεί τη φωνή του Χρέους μέσα από την καθημερινότητά του.
Αγαπάει, πονάει, αγωνίζεται. Ερωτεύεται και νικάει το θάνατο. Προσφέρει και ελευθερώνεται. Πολεμάει χωρίς βεβαιότητες. Προσεύχεται και αγγίζει την έκσταση. Πεθαίνει και αναγεννιέται κάθε μέρα. Υπομένει τη Σταύρωση για να γευτεί την Ανάσταση. Ελπίζει και ονειρεύεται την κορυφή όπως η χώρα μας και κάθε Έλληνας. Αχνογραφεί την πύρινη γραμμή της ψυχής που οδηγεί στη λύτρωση.

Η παράσταση που έχει τη στήριξη των εκδόσεων “Νίκος Καζαντζάκης” θα αρχίσει την περιοδεία της από τη Νέα Υόρκη όπου ήδη βρίσκεται ο Στράτος Τζώρτζογλου προετοιμάζοντας την παράσταση. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε άλλες αμερικανικές πόλεις και τον Καναδά, ενώ αργότερα θα φτάσει στην Αυστραλία. Την άνοιξη θα παρουσιάσει την “Κραυγή” στην Αθήνα και την Κρήτη, τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη.

Σκηνοθεσία: Στράτος Τζώρτζογλου, Ευγενία ΑρσένηSTRATOS TZORZOGLOY
Δραματουργική Επεξεργασία: Στράτος Τζώρτζογλου, Τσιμάρας Τζανάτος
Video Art: Χρήστος Δήμας

Προβολές σκηνών από ταινίες του Άγγελου Σπάρταλη

Μουσική: Βαγγέλης Πετσάλης
Χορογραφία: Ευγενία Αρσένη

Το Τραγούδι ”Το δακρυ του Ψηλορειτη” του Νικου Πλατυραχου ερμηνευει η Αργεντινη Ναταλία Σόλενταντ Πετσάλις
Το Τραγουδι ”Ζω για τον ερωτα” σε μουσικη Κυριακου Παπαδοπουλου και σε στιχους Κωστα Σταυρουλιδακη, ερμηνευουν οι Στρατος Τζωρτζογλου- Κώστας Σταυρουλιδάκης.
Την Μαντιναδα “Σπαω τα συνορα” σε μουσικη Παναγιωτη Μαρακακη και σε στιχους Κωστα Σταυρουλιδακη ερμηνευει ο Στρατος Τζωρτζογλου

Εμείς ευχόμαστε στον κύριο Τζώρτζογλου τα καλύτερα και αναμένουμε το αποτέλεσμα αυτού του τόσο ιδιαίτερου και σίγουρα επιτυχημένου καλλιτεχνικού εγχειρήματος του.
Μπορείτε να πληροφορείσθε καθημερινώς για τις εξελίξεις της παράστασης «Η Κραυγη – The Shout» στην σελίδα της παράστασης στο  Facebook

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr